Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez poslaničke podrške za izmjene Izbornog zakona o pitanju Mostara

parlament bih 2

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu na današnjoj sjednici podržali ni jedan od tri različita prijedloga izmjena Izbornog zakona koje su predložile različite političke partije, da se razmatraju po hitnoj proceduri.

Izmjene izbornog zakona predložili su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF) Mirsad Mešić i Damir Bećirović, dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) te poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.

Podržano je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona kojeg je predložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma.

Zakonodavni postupak zaustavljen je danas kada su u pitanju Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona, a oba zakona predložili su poslanici SDS-a i SNSD-a.

Izmjenama zakona o Ustavnom sudu predviđeno je ukidanje stranih sudija, a izmjenama Krivičnog zakona predviđeno je brisanje člana koji propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Podržan je zaključak Kolegija Doma, kojeg čine Mladen Bosić (SDS), Borjana Krišto (HDZ) i Šefik Džaferović (SDA), o formiranju Interresorne radne grupe sastavljene od predstavnika oba doma PSBiH i sudija Ustavnog suda.

Njen zadatak bit će da analizirala šta je potrebno promijeniti u ustavnopravnom sistemu BiH da bi se predvidio drugačiji način izbora troje sudija Ustavnog suda koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava uz konsultacije s Predsjedništvom BiH.

Potrebnu podršku dobio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Vijeću ministara kojeg je predložila Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova o zastupljenosti žena u ovom tijelu i to u drugom krugu glasanja.

Poslanici su podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu, oba u drugom čitanju, a predložilo ih je Vijeće ministara BiH.

Sjednica je prekinuta, a njen nastavak najavljen je za 11. maj.