BiH

dogovoreno na sastanku

Bez roditelja se više neće moći donositi odluke u Zavodu Pazarić

14/12/2019

Zakoni koji regulišu rad Zavoda Pazarić biće promijenjeni

Do juna mjeseca 2020. godine biće promijenjeno pet zakona koji regulišu funkcionisanje Zavoda “Pazarić” i drugih ustanova tog tipa. Ovo je dogovoreno na sastanku predstavnika Vlade Federacije roditelja i udruženja djece sa poteškoćama u razvoju.

Nedavno izabrano rukovodstvo Zavoda “Pazarić” na pozicijama će biti onoliko koliko je dovoljno da se provedu sve procedure da bi bilo izabrano novo.

Bez roditelja se više neće moći donositi odluke, rezultat je sastanka predstavnika Vlade Federacije i Udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju. Dogovoreno je potpuna depolitizacja rukovodstava zavoda i ustanova: srodnici će biti u upravnim odborima, nadzorni odbori se ukidaju. Biće smijenjena i nedavno izabrana uprava Zavoda Pazarić, pa i v.d. direktorica protiv koje se vodi postupak zbog neprimjerenog ponašanja prema štićenicima.

Roditelji su dobili uvjerenje da će na narednoj sjednici vlade razmatrati pitanje nove uprave. Do juna mjeseca bi trebalo biti usvojeno pet novih zakona po hitnom postpku, koji regulišu rad zavoda i ustanova. Definisani su rokovi za prioritetne stvari koje mogu da se urade odmah.

Sastanak udruženja i roditelja sa predstavnicima Federalne vlade jedan je od zaključaka nakon tematske sjednice Federalnog parlamenta o ovoj temi. Dogovor je dogovor, no provođenje dogovorenog će biti pod nadzorom, poručuju roditelji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.