Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nisu usaglasili akte

Bez saglasnosti na sjednici zajedničke komisija NSRS i Vijeće naroda RS

nsrs – vijece naroda rs

Članovi komisije NSRS i Vijeća naroda nisu usaglasili akte o Odluci o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika i Zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS

Na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata, danas nisu usaglašeni akti koji su razmatrani u vezi s odlukama o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda i uloženim amandmanima Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske.

Članovi komisije NSRS i Vijeća naroda nisu usaglasili akte o Odluci o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika i Zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS.

Budući da na sjednici nije postignuta saglasnost u pogledu razmatranih zakona i odluka, akti su proslijeđeni Ustavnom sudu Republike Srpske – Vijeću za zaštitu vitalnog interesa radi donošenja konačne odluke u skladu sa članom 70. Ustava RS dopunjenog Amandmanom LXXXII, saopćeno je iz Vijeća naroda RS.

Današnju sjednicu je zakazala predsjedavajuća Vijeća naroda RS Nada Tešanović, jer to vijeće u utorak, 17. augusta, nije postiglo saglasnost.

Narodna skupštine Republike Srpske je na posebnoj sjednici 30. jula po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda uložio je veto na te odluke.

Podsjećanja radi, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.