Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prikupljaju potpise

Bh. blok traži tematsku sjednicu Federalnog parlamenta zbog mostarskog mulja

bh blok mostar

Problem deponiranja otpada na Uborku, dodao je, nije problem samo stanovnika bjelopoljske kotline nego je puno šireg karaktera

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija izjavila je u petak u Mostaru kako je BH blok počeo prikupljati potpise za organizovanje tematske sjednice Federalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o ekološkoj katastrofi u Mostaru, odnosno o otrovnom mulju iz pročistača otpadnih voda koji je lagerovan na gradskoj deponiji.

– Federalni parlament gradonačelniku Mostara svake godine daje ovlasti da troši gradski budžet i da upravlja ovim gradom. Samim tim, pozvat ćemo Federalni parlament da pozove gradonačelnika da položi račune kako upravlja, kako se ovakve stvari dešavaju i kako nema adekvatnih reakcija – poručila je Baralija.

Podsjetila je kako na nivou Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) postoji Zakon o odlaganju otpada te da se tim zakonom, između ostalog, propisuju i kaznene odredbe za odlaganje otpada koji šteti okolini. Te kazne su, kako je dodala, u iznosu od jedne do deset hiljada maraka.

– To nas navodi da se zapitamo da li život u HNK vrijedi jednu konvertibilnu marku ili deset, imajući u vidu koliko će ljudi biti oštećeno i na kolike će živote utjecati taj mulj – kazala je Baralija.

Dodala je kako bi o tom zakonu htjeli raspravljati i na Skupštini HNK, utvrditi lanac odgovornosti, te zajedno sa zastupnicima, građanima i nevladinim organizacijama vidjeti na koji način riješiti problem i kako poboljšati postojeći zakon kako se nešto slično ne bi dešavalo u budućnosti.

– Nažalost, Skupština HNK već osam mjeseci nakon izbora nije u funkciji jer gospoda iz SDA i HDZ-a BiH razgovaraju ko će biti rukovodstvo i da li će rukovodeći u Skupštini biti Bošnjak ili Hrvat, a mi se u međuvremenu svi, i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi, i ostali, trujemo piralenom i obolijevamo od raka – zaključila je Baralija.

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a BiH Arman Zalihić istakao je kako ni sve analize koje su pokazale da se u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru nalaze kancerogene materije, od kojih je najotrovniji piralen, nisu spriječile odgovorne u gradskoj upravi da takav mulj odlože na komunalnu deponiju Uborak.

Podcrtao je kako ta deponija nije problem od jučer i da ona, posebno stanovnicima bjelopoljske kotline, stvara probleme dugi niz godina.

– Čak ni se komunalni otpad na toj deponiji ne zbrinjava na odgovarajući način, a da ne govorimo o tome da se na deponiju komunalnog karaktera deponira i medicinski otpad, otpad animalnog porijekla i, evo sada, otpad koji sadrži kancerogene supstance – upozorio je Zalihić.

Problem deponiranja otpada na Uborku, dodao je, nije problem samo stanovnika bjelopoljske kotline nego je puno šireg karaktera.

– Znamo da iz deponije Uborak puštaju otpadne vode u potok Sušica koji dalje teče u akumulacijsko jezero i rijeku Neretvu. Prema tome, zagađeno je sve južno od Mostara pa do Metkovića, i onda naši poljoprivrednici natapaju tom vodom svoje nasade, a voće i povrće iz plodne doline Neretve jedu građani cijele BiH – zaključio je Zalihić.

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a BiH zatražio je od predstavnika gradskih vlasti odgovor na pitanja ko je donio odluku o deponiranju kancerogenog mulja na komunalnoj deponiji, ko je donio odluku da se otpadne vode s deponije Uborak puštaju u rijeku Sušici i šta su učinili da otkriju šta je uzrok zagađenja Neretve piralenom i šta su učinili da se spriječi ta ekološka katastrofa.

Pozvao je i sve građane Mostara da se pridruže protestnom skupu građana bjelopoljske kotline koji je zakazan za ponedjeljak ispred deponije Uborak.

Mreža nevladinih organizacija “Naše društvo” ranije je upozorila da se u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru nalaze brojni otrovi koji ugrožavaju zdravlje stanovništva u dolini Neretve. Objavili su i nalaz hemijske analize dehidriranog mulja, koji je izradio Federalni zavod za agropedologiju, u kojem se navodi kako su u tom mulju otkrivene povišene razine hemijskih spojeva: PAH, TPH, PCB, drin, dieldrin, eldrin i HCH.

Zastupnik u Hrvatskom saboru Nikola Grmoja zatražio je u četvrtak hitnu reakciju hrvatske Vlade prema nadležnim tijelima u Federaciji BiH kako bi se poduzele mjere da se zaštiti život i zdravlje stanovnika doline Neretve.