Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

distrikt brčko

Vlada Brčkog nezadovoljna stanjem u zdravstvu, zatražen nadzor nad JZU-om

sinisa milic

Na današnjoj izvanrednoj sjednici primljena su k znanju izvješća JZU “Zdravstvenog centra Brčko” i Fonda zdravstvenog osiguranja o uplaćenim i utrošenim sredstvima proračuna Brčko distrikta BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić izjavio je u petak, nakon izvanredne sjednice na kojoj je razmatrano stanje u zdravstvu Distrikta, kako kvaliteta zdravstvene zaštite ne ide u željenom pravcu te da nije adekvatna ulaganjima koja se vrše u JZU Zdravstveni centar Brčko.

Ustvrdio je kako je jednoglasno donesen zaključak kojim je od predstojnika Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH zatraženo da žurno, bez odlaganja, u suradnji s menadžmentom Javne zdravstvene ustanove predloži mjere koje bi značile unaprjeđenje kvalitete zdravstvene zaštite na prostoru Distrikta.

Pored toga, dodao je, od predstojnika Odjela zatraženo je da u skladu sa svojim zakonskim ovlastima pokrene proceduru eksternog stručnog nadzora nad JZU-om, naročito u oblasti sekundarne zdravstvene skrbi, što će biti realizirano fazno, priopćila je Vlada distrikta.

– Prvi stručni nadzor koji očekujemo da bude pokrenut jeste na Ginekologiji i Internom odjelu bolnice. Rok za realizaciju zaključka je 60 dana i ako ne budemo imali informaciju da su te aktivnosti i poduzete, jednoglasno smo predložili Skupštini da pokrene proceduru ispitivanja odgovornosti cjelokupne upravljačke strukture Javne zdravstvene ustanove. Hoće li lanac odgovornosti stati na tome ili će se proširiti na neke druge koji su u sustavu zdravstvene zaštite ostaje da vidimo, ali čini se da je krajnje vrijeme da se stanje u ovoj oblasti popravi radikalnim potezima – pojasnio je gradonačelnik Milić.

Pritom je podsjetio kako je na izvanrednoj sjednici Vlade dva dana razmatrano stanje koje je poznato i da ni Vlada nije zadovoljna stanjem u toj oblasti.

– Čini se da kvaliteta zdravstvene zaštite ne ide u pravcu u kojem smo mi to željeli i nije adekvatna ulaganjima koja se vrše u JZU. Mogli smo čuti da ogroman dio kapitalnog proračuna kao ni projekti koji se planiraju već dulje razdoblje nisu ni započeti ili su u fazi neke rane realizacije, što sasvim sigurno ne jamči da ćemo u kratkom roku dobiti odgovarajuće rezultate, odnosno izvršiti nabavu neophodnih uređaja i realizirati započete projekte za koje su izdvojena ogromna sredstva – dodao je brčanski gradonačelnik.

Ocijenio je kako je u javnosti Distrikta izraženo dosta zabrinutosti zbog stanja na Ginekologiji.

– Imali smo jedan smrtni slučaj koji je poprilično uznemirio ovdašnju javnost i naravno da su sve te stvari dovele do toga da smo se vrlo ozbiljno bavili ovom situacijom – zaključio je Milić.

Na današnjoj izvanrednoj sjednici primljena su k znanju izvješća JZU “Zdravstvenog centra Brčko” i Fonda zdravstvenog osiguranja o uplaćenim i utrošenim sredstvima proračuna Brčko distrikta BiH.

Usvojen je i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za JZU za razdoblje od 1. 4. do 31. 12. 2019. godine kao i Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove FZO-a za razdoblje od 1. 4. do 31. 12. 2019. godine, stoji u priopćenju.