Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Bh. doktori objasnili razliku kod početnih simptoma prehlade, gripe i koronavirusa

vakcinacija_mostar-fena

Dom zdravlja Mostar zatvara pojedine ambulante i preporučava odgađanje nastave

Dom zdravlja Mostar zbog velikog broja oboljelih građana, što od gripe, što od koronavirusa, najavio je zatvaranje pojedinih ambulanti, a mjerodavnim je preporučio odgodu početka školske nastave za barem sedmicu dana.

“Veliko je opterećenje na kapacitet Doma zdravlja, stoga upozoravamo kako je otežan pristup porodičnim doktorima, Hitnoj pomoći i Izolatoriju. Zbog pogoršanja situacije, primorani smo zatvoriti pojedine ambulante kako bismo preusmjerili medicinske kapacitete u najteže pogođene ambulante, Izolatorij te Hitnu pomoć”, priopćeno je iz Doma zdravlja Mostar.

Iz te medicinske ustanove podsjećaju da se gripa javlja sezonski i za razliku od prehlade, gripa obično započinje iznenada: javljaju se jaki bolovi u mišićima i zglobovima, groznica, visoka tjelesna temperatura, suhi kašalj i glavobolja.

S druge strane, covid-19 najčešće ne počinje naglo te se u početku javlja s blaže povišenom tjelesnom temperaturom uz suhi kašalj koji je kroz prvu sedmicu bolesti blag, a tek kasnije postaje jači (kod gripe kašalj obično počinje na početku bolesti, tj. 2-3 dan bolesti), a najčešće izostaje bol u mišićima koja se kod gripe javlja odmah u početku. Isto tako, glavobolja se uz gripu javlja u pravilu uvijek, a rjeđa je kod covida-19.

Gripa se liječi simptomatski, a posjet liječniku je potreban samo ako se ne uspijeva sniziti temperatura, ako je prisutan osjećaj gušenja, odnosno teškog disanja ili ako se pogorša osnovna bolest.

Ako se razviju neki od simptoma povišene temperature, kašlja, grlobolje i slično nema potrebe isti dan javljati se liječniku, pogotovo dolaziti u prostorije Hitne pomoći.

Liječiti se treba kućno, simptomatski – snižavanjem temperature paracetamolom ili ibuprofenom, treba piti dovoljno tekućine, uzimati pastile za grlobolju i pobrinuti se za zdraviju prehranu, savjetuju iz Doma zdravlja Mostar.

Najbitnije je ograničiti kretanje kako se ne bi dalje širila zaraza bez obzira o kojem se virusu radilo.

U Dom zdravlja treba se javiti u slučaju pogoršanja stanja, odnosno, visoke temperature, temperature koja se ne spušta na lijekove, problema s disanjem, pogoršanog stanja svijesti, naglog pogoršanja bolesti, jakih bolova, pritiska u prsima, osipa uz temperaturu i sličnih stanja.