Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Testament jednom vremenu

Bh. dokumentarac o besmislu rata kroz oči vojnika osvojio dvije nagrade

testament jednom vremenu

Od materijala dokumentarnog filma “Testament jednom vremenu” montiran je i jednominutni video, koji se ovoga mjeseca našao na 29. Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova u Požegi, gdje je osvojio priznanje

Festival kinematografa zemalja Jugoistočne Evrope SEE FF održava se u Parizu, Berlinu i Washingtonu, a američki žiri sredinom je juna proglasio bh. film “Testament jednom vremenu” najboljim dokumentarnim ostvarenjem.

Zoran Ćatić, jedan od autora filma, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je kazao kako je film sniman sve do početka pandemije koronavirusa.

“Zadnje snimanje smo imali desetak dana prije prvog lockdowna. Govori o ratnim veteranima, o sve tri vojske u BiH, koji su danas okupljeni u Udruženju ‘Pravi požar’ iz Dervente. Putuju po zemlji i rade s mladim ljudima, iz svake vojske po jedan veteran razgovara s njima i to nam se učinilo jako važno kako bi mladi shvatili kako je rat besmislen i kako bi mladi vidjeli te ljude, 25 godina nakon rata, kako danas razmišljaju”, rekao je Ćatić.

Kako je objasnio, ideja filma je da gledateljima dočara sa čim se veterani zaraćenih strana svakodnevno nose.


“Shvatit ćete šta pričaju i koliko je sve to besmisleno – a to je ono o čemu mi najčešće ne razmišljamo. Naš cilj je da što više ljudi i djece pogleda film i da im ne pada na pamet nikad da obuku uniformu i da se hvataju puške”, kazao je Ćatić za BIRN BiH.

Od materijala dokumentarnog filma “Testament jednom vremenu” montiran je i jednominutni video, koji se ovoga mjeseca našao na 29. Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova u Požegi, gdje je osvojio priznanje.

“Jednominutni film je nastao u procesu montaže, dok sam montirao veliki dokumentarni. Neki dijelovi su mi se učinili super i sklopio sam jednominutni film, koji je dobio Grand Prix na festivalu u Požegi”, objasnio je Ćatić.

Osnivač Udruženja “Pravi požar” je Spasoje Kuloga, koji je za BIRN BiH rekao da je film posebno značajan za osobe koje se bore s traumama i za nove generacije koje o posljednjem ratu uče upravo iz njihovih priča.

“Postoji veliki kapacitet ratnih veterana koji žele da rade na izgradnji mira i na temama suočavanja s prošlošću. Tu smo vidjeli potrebu rada s mladima i ovaj model je specifičan jer mladi mogu da čuju iz prve ruke o svim nesrećama koje rat može da donese običnom malom čovjeku. Pričati o traumi je nešto sasvim normalno i kroz film iniciramo sve da pričaju, jer će biti lakše njima i porodicama, a bit će bolje živjeti i u zajednici”, kazao je Kuloga.

Dokumentarni film “Testament jednom vremenu” premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF), a pored Ćatića na njemu su radili Mirza Ajnadžić i Slađan Vujić.