Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izlazak iz pakla rata

Bh. državljani čekaju evakuaciju: “Nadamo se izlasku iz Gaze dok nas nisu ubili”

gaza evakuacija
Foto: N1

Najvažnije je preći granični prelaz Rafah i napustiti Gazu. Tome se nadaju svi

Skoro mjesec dana traje agonija za 54 bh. državljanina koji se nalaze u Gazi, jer i dalje ne mogu napustiti ratno područje, niti ima informacija kada će moći. Naši državljani koji žive na području Zapadne obale uglavnom se nisu prijavili za evakuaciju iako i tamo postaje sve nesigurnije, piše N1.

Više od šest hiljada stranih državljana čeka na granici Rafah, a među njima su i bh. državljani. Doktor koji je studirao u BiH javlja da je granata pogodila vozilo hitne pomoći. Situacija se usložnjava i na području Zapadne obale. Tamo sa porodicom živi državljanka BiH Selma Nazal, a njen muž prenio je posljednja dešavanja:

”Danas su ušli tenkovi u grad Jenin i buldožer, ubijeno je pet momaka. Srušeno je. Kružni tokovi, auta su pokvarili. Ušli su u Nablus. Dosta stvari su srušili. Stanje je loše…”, kaže Mohamed Nazal.

Sve to iza sebe želi ostaviti 54 državljana Bosne i Hercegovine. Najvažnije je preći granični prelaz Rafah i napustiti Gazu. Tome se nadaju svi.

”Ne može se to ni otprilike znati. Proces odlučivanja prema mojim informacijama je na relaciji ministarstva vanjskih poslova Egipta i ministarstva vanjskih poslova Izraela. Izrael diktira liste i ko će kada biti evakuisan. Imao sam jutros informaciju da Izrael to radi na svoj način u skladu sa svojim kriterijima”, kaže Sabit Subašić, ambasador BiH u Kairu.

Pravo je pitanje kako Bosna i Hercegovina kotira na osnovu tih kriterija. Članovi porodica bh državljana koji se nalaze u Gazi rijetko uspijevaju uspostaviti komunikaciju sa njima. Brinu se da će njihovi najmiliji biti na kraju spiska Izraelske države jer je ambasadorka Izraela u BiH poručila da će prizori sa skupova podrške Palestini iz BiH imati posljedice. Od odnosa države čiji pasoš strani državljani imaju i Izraela mnogo toga sada ovisi.

“Nakon patnje koja je trajala 27 dana, dogovorili su se da nas izvuku iz Gaze. Da nije bilo mog sina koji ima američki pasoš, ne bih mogao napustiti Gazu. Stupili smo u kontakt s njima, milion puta, na kraju su stavili samo ime mog sina na spisak. Na sreću na kraju su dodali imena nas četvoro i mogli smo da odemo”, kaže Himam Al Yaziji.

Samo iz Gaze, a onda se nadaju i prelasku graničnog prelaza Rafah. Dok traje stradanje, bh. državljani se samo nadaju da će preći granicu na vrijeme – dok još uvijek niko od njih nije ranjen niti ubijen.