Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nevjerovatno

Bh. funkcioneri u Brisel poveli „koga su stigli“: Borjanu Krišto prati čak 11 osoba?!

Sarajevo: Dolazak čelnih ljudi na sastanak parlamentarnih stranaka
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U Briselu zakazali forum između EU i BiH: Da li su znali da im stiže „armija ljudi“ iz institucija? Fokus objavljuje dio spiska bh. delegacije

Na Drugom političkom forumu između EU i BiH, koji se sutra i prekosutra održava u Briselu, prema informacijama do kojih je došao Fokus, bh. funkcioneri su se potrudili da obore sve rekorde kada je riječ o pratnji koju su sa sobom poveli!

Desetine osoba s više nivoa vlasti će, naime, prisustvovati ovom foumu koji predstavlja novu političku platformu između EU u BiH na kojoj se trebaju dalje iskristalizirati konkretni zadaci za državu, njene entitete, kantone i Distrikt Brčko kada je riječ o sistemskom radu na njenom putu ka članstvu u EU. To će biti premijeri, ministri, poslanici, delegati…

Protokol, osiguranje…

No, pojedini bh. funkcioneri su se potrudili da, ionako ogromnu delegaciju, prošire s nizom osoba koji neće sjediti za stolom tokom razgovora sa EU zvaničnicima. Naprimjer, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Kako nam je potvrđeno, iz Ureda Borjane Krišto bit će čak čak šest osoba, koji će s njom putovati u Brisel, a to su Tonka Krešić- Gagro, Bojana Vujičić, Niko Duvnjak, Mia Dragoje, Adrijana Zarinković, Samir Ćorović, dok će čak četiri osobe iz biti osiguranja predsjedavajuće Vijeća ministara, a jedna iz protokola. Ukupno ih je 11 u pratnji Borjane Krišto!

Također, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca će pratiti tri osobe, i to dva savjetnika i član osiguranja.

Iz Parlamentarne skupštine BiH ide ih 28! To su poslanici i delegati Dragan Čović, Denis Zvizdić, Marinko Čavara, Nikola Špirić, Kemal Ademović, Safet Softić, Čedomir Stojanović, Šerif Špago, Nihad Omerović, Marina Pendeš, Darijana Filipović, Saša Magazinović, Nenad Grković.

Također, u Brisel putuje i rukovodstvo Generalnog sekretarijata PSBiH i to Gordana Živković, Mirza Imamović, Marin Vukoja, te savjetnici i šefovi kabineta poslanika i delegata koji su u rukovodstvu oba doma, zatim prevodilac, osobe iz protokola, te lična osiguranja pojedinih poslanika.

„Ide nas jako puno“

Nabrojane oosbe predstavljaju samo dio ogromne delegacije koja putuje u Brisel. Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je danas za Fenu pred polazak u Brisel „ide nas jako puno“.

Ostaje da se vidi da li ova brojnost delegacije BiH predstavlja namjeru da se Briselu signalizira spremnost za nastavak EU integracija, ili je to tek samo prilika da se malo ode iz države i vidi puta.