Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

osudili gnusno djelo

BH Novinari: Fizičko nasilje i mržnja su krivična djela i tako ih treba procesuirati

Osman mehanovic
Foto: Društvene mreže

Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim fizičko nasilje i širenje međunacionalne mržnje, a u tom konretnom slučaju je užasavajuće što je žrtva uzoran mladić, koji je u svom profesionalnim radu u UPS Medija i rock bandu zastupa potpuno drugačije, humane i demokratske vrijednosti

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju fizički napad na Osmana Mehanovića iz Bratunca, muzičara i snimatelja UPS Medija iz Srebrenice, te od nadležnih paravosudnih organa zahtijevaju provođenje zakonskih radnji koje će rezultirati najstrožijom kaznom za napadače.

-Osman Mehanović je napadnut, kasno uvečer u petak 23. juna ove godine, na parking u Bratuncu. Tom prilikom su, trojica mladića, nasrnuli na devetnaestogodišnjeg Mehanovića, pretukli ga i uz nacionalisitčke povike pitali: “Hoćeš da te zakoljemo kako smo vas u Srebrenici klali?” – navodi se u saopćenju.

Nakon što je zbrinut u lokalnoj bolnici, Mehanović je dao izjavu u Policijskoj upravi Zvornik, čiji su policajci veoma brzo utvrdili idetitet napadača i predali ih nadležnom tužiocu radi nastavka istrage.

Upravni odbor BH novinara smatra neprihvatljivim fizičko nasilje i širenje međunacionalne mržnje, a u tom konretnom slučaju je užasavajuće što je žrtva uzoran mladić, koji je u svom profesionalnim radu u UPS Medija i rock bandu zastupa potpuno drugačije, humane i demokratske vrijednosti.

-Podsjećamo da to nije prvi mrzilački napad na djelatnike UPS Medija. Prije izvjesnog vremena na meti nacionalista bila je i Dragana Jovanović, protiv koje je organizovana višednevna hajka putem lokalnog portala i društvenih mreža, bez reakcija nadležnih policijskih i pravosudnih organa – navodi se.

Upravni odbor BH novinara poziva još jednom policiju, pravosudne organe i lokalne vlasti u Srebrenici, Bratuncu, Zvorniku i drugim gradova Birač regije da sa dužnom pažnjom istraže i sankcioniraju svaki oblik nasilja prema medijskim djelatnicima, uključujući i posljednji napad na snimatelja Osmana Mehanovića.

-Nekažnjivost nasilja prema novinarima i medijskim ekipama ima za cilj ponavljanje nasilja sve dok se ne zaustavi rad medija u loklanim zajednicama, a u konačnici građanima uskrati pristup objektivnim, poštenim i tačnim informacijama od javnog značaja – saopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.