Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hajka nacionalista

BH novinari: Hitno istražiti prijetnje Franji Šarčeviću i sankcionisati počinioce

sarcevic knjiga
FOTO: D. Begović / Fokus.ba

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju nadležne policijske i tužilačke institucije u Kantonu Sarajevo da hitno istraže i poduzmu zakonom propisane mjere za sankcionisanje osoba koje stoje iza prijetnji Franji Šarčeviću, uredniku portala Prometej, saopćeno je iz tog udruženja.

Kako navode iz Udruženja BH novinari, prijetnje Franji Šarčeviću, uključujući i organizovanu hajku i huškanje putem društvenih mreža i kroz sadržaje jednog broja medija, uslijedili su nakon što je Šarčević objavio autorski tekst pod nazivom ‘Još jedan besmislen Dan nezavisnosti’ u kojem je komentarisao izjave i ikonografiju svečanog obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine (BiH), te poslije kritika upućenih gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić nakon publikovanja fotografije sa dječakom u maskirnoj uniformi.

Najoštrije osude

-Upravni odbor BH novinara najoštrije osuđuje prijeteće poruke i govor mržnje prema Franji Šarčeviću te očekuje efikasno reagiranje policijskih organa radi otklanjanja mogućih sigurnosnih rizika za Šarčevića i njegovu porodicu. To uključuje i hitno privođenje u policiju te ispitivanje osoba koje stoje iza profila na društvenim mrežama s kojih su upućene prijetnje te najavljeni ‘dolazak na fakultet’ i ‘uklanjanje’ Šarčevića s Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, gdje radi kao profesor – navodi se u saopćenju Udruženja BH novinari.

Potreba hitnog postupanja policije i zaštita urednika Prometeja utemeljena je, kako navode u tom udruženju, na činjenici da se on i ranije suočavao s brutalnim prijetnjama nasiljem i to uglavnom kada je pisao i govorio suprotno stavovima političke većine u Sarajevu, Mostaru ili drugim dijelovima BiH.

-Za Upravni odbor BH novinara posebno je zabrinjavajuće što je jedan broj medija sa sjedištem u Sarajevu također doprinio širenju mržnje i netrpeljivosti prema Franji Šarčeviću, kršeći kodeks novinarske etike i dajući prednost ‘patriotskom novinarstvu’ umjesto objektivnog i istinitog izvještavanja, uz razumno prihvatanje drugačijih stavova kao neotuđivog dijela slobode izražavanja i pluralizma mišljenja – kaže se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

Nijedan medij niti novinar, poručuju, ne bi smjeli širiti mržnju prema bilo kome a posebno ne prema drugim novinarima čak i onda kad se ne slažu s njihovim mišljenjem ili su potpuno drugačijih uvjerenja.