BiH

Atmosfera linča

BH novinari i Društvo novinara BiH osudili prijetnje fotoreporteru Muhidinu Živojeviću

16/01/2020

Na javnom parkingu pored zgrade Vlade i Skupštine KS, nepoznati muškarac je prišao fotoreporteru Živojeviću i, uz psovke, prijetnje i naguravanje, zahtijevao od njega da prestane snimati

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari osuđuje verbalne prijetnje i pokušaj onemogućavanja Muhidina Živojevića, fotoreportera portala Faktor.ba, da fotografiše dolazak zastupnika na današnje zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo.

Na javnom parkingu pored zgrade Vlade i Skupštine KS, nepoznati muškarac je prišao fotoreporteru Živojeviću i, uz psovke, prijetnje i naguravanje, zahtijevao od njega da prestane snimati. Napadač se predstavio kao osoba „iz Vlade Kantona“ iako nije imao bilo kakvu akreditaciju, bezupješno je pokušao izazvati reakciju obližnje policije, da bi se na kraju vratio do Živojevića i poručio mu da će ga „zapamtiti“.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim ometanje medijskih radnika tokom obavljanja profesionalnih zadataka, te podsjeća kako fotoreporteri imaju pravo na slobodno snimanje i fotografisanje svih javnih događaja i osoba sa javnim funkcijama, uključujući i današnji dolazak zastupnika na zasjedanje Skupštine KS. Protivno je medijskim slobodama i demokratskim vrijednostima svako ometanje rada medijskih profesionalaca, a naročito je štetno takvo ponašanje ako ono dolazi od osoba plaćenih javnim novcem, bez obzira je li riječ o nositeljima funkcija ili osobama koje obavljaju tehničke poslove za izvršnu i zakonodavnu vlast Kantona Sarajevo.

Upravni odbor BH novinara poziva nadležno osoblje i zvaničnike Kantona Sarajevo da hitno utvrde identitet osobe koja je napala fotoreportera Muhidina Živojevića i da protiv njega poduzmu zakonske sankcije. Istovremeno, BH novinari zahtijevaju od svih nositelja javnih funkcija u Vladi i Skupštini KS poštivanje medijskih sloboda i stvaranje sigurnog okruženja za rad medijskih ekipa koje danima prate događaje u vezi sa (ne)formiranjem nove vlasti i aktuelnim političkim sukobima u KS, kaže se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

Osim njih reagiralo je i Društvo novinara Bosne i Hercegovine koje je, također, osudilo verbalne prijetnje i pokušaj onemogućavanja Muhidina Živojevića, fotoreportera portala Faktor.ba, da fotografira dolazak zastupnika na današnje zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo (KS).

– Protiv smo bilo kakvog ograničavanja slobode pristupa novinarima, kada su pitanju izvješavanja sa javnih događaja, posebno onih koji pobuđuju veliku pažnju, kakav je jutros bio ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Pregledali smo snimak napada na fotoreportera Živojevića, i po onome što smo vidjeli, nismo uočili da se radi o službenoj osobi Vlade Kantona Sarajevo. Očigledno se radi o osobi koja je sebi dala za pravo da diriguje – ko od novinara šta smije da radi. Kada se javlja atmosfera linča novinara, koja ovdje traje godinama, i kada za to nema nikakvih sankcija, bez obzira o kome se radi, naša je procjena da ćemo ovakvih dešavanja imati svakodnevno. Ovo je nažalost, samo jedan u nizu događaja kakvih smo imali prethodnih godina, da svako sebi daje za pravo da određuje novinarima šta smije uraditi, a šta ne – istakli su u Društvu novinara BiH.

Kako se ovakvi napadi na novinare ne bi dešavali, u Društvu novinara BiH rješenje vide u dobroj međusobnoj komunikaciji i boljem međusobnom povezivanju novinara, te da se, kako navode, svaki ovakav napad na novinare doživljava kao napad na bilo koga od onih koji čestito i pošteno rade svoj posao.

– U ovakvim situacijama ne bismo se trebali dijeliti prema nekim našim, i sklonostima naših redakcija, kakvu ko ima uređivačku politiku te da shvatimo da je svako od nas, kada je na zadatku, prije svega, novinar – kazali su iz Društva novinara BiH.

Izvor:

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.