udruženje

BH novinari: Javni protest Nebojši Vukanoviću

FOTO: PIXSELL

Zbog napada na novinarku Kovačević i portal Direkt

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest poslaniku Narodne skupštine RS Nebojši Vukanoviću zbog brutalnog napada na novinarku Milanku Kovačević i portal “Direkt” iz Trebinja.

Napad na koleginicu Kovačević se desio nakon javne rasprave o kriminalizaciji klevete održanoj u Trebinju i sasvim legitimne odluke uredništva portala “Direkt” da ne objavljuju izjave političara koji su prisustvovali raspravi.

Vukanović je na svom blogu izvrijeđao koleginicu Kovačević i iznio javno dostupne podatke o načinu finansiranja medija za koji ona radi dovodeći to u vezu sa sumnjivim stranim uticajem čime je preuzeo narativ vladajućih struktura u Republici Srpskoj.

Upravni odbor smatra neprimjerenim miješanje bilo kojeg političara, uključujući i one iz opozicionih partija, u uredničku politiku medija, a naročito je neprihvatljivo da se kroz način finansiranja medija pokušava novinare i urednike tretirati kao neprijatelje i strane plaćenike.

Napadom na novinarku Kovačević poslanik Vukanović je još jednom potvrdio da borba novinara u Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini protiv kriminalizacije klevete postaje sve teža, jer i pojedini opozicioni političari povremeno preuzimaju način komunikacije svojstven vladajućem SNSD-u. Postupak Vukanovića predstavlja brutalan pokušaj ograničavanja prava na slobodu izražavanja i uređivanja medijskih sadržaja portala “Direkt”, te lični obračun sa novinarkom Milankom Kovačević, koji prevazilazi norme pristojnog i demokratskog komuniciranja u javnom prostoru. Ovo je ujedno i pokušaj rušenja profesionalnog integriteta novinarke Kovačević sa elementima verbalnog nasilja prema njoj zato što je žena, saopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

“BH novinari” će obavijestiti međunarodne organizacije za zaštitu izražavanja i slobode medija o ovom napadu i tražiti i njihove reakcije, navodi se u saopćenju.