BH novinari: Prijedlog zakona o javnom RTV sistemu BiH neprihvatljiv

televizija3233

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su pismo Kolegiju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), klubovima parlamentarnih stranaka, nadležnim parlamentarnim komisijama i ministru prometa i komunikacija Ismiru Juski, u vezi sa usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV sistemu BiH, koji je usvojen u prvom čitanju i na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH održanoj 15. juna.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju kako je ovaj Prijedlog zakona neprihvatljiv, sadrži brojne nedoumice i nije na tragu donošenja rješenja koja će osigurati stabilno, politički nezavisno i dugoročno finansiranje javnih servisa u BiH.

Naprotiv, ističu iz Udruženja, Prijedlog zakona vodi daljnjoj destrukciji sistema javnog emitiranja i podjeli javnih servisa na entitetske i nacionalne javne televizije.

Izrazili su žaljenje zbog usvajanja Prijedloga zakona budući da se niti u jednom članu ne garantira ispunjavanje tri ključna uvjeta za opstojnost sistema javnog emitiranja u BiH kroz ubiranje RTV takse, a koji uključuju stabilno, dugoročno i finansijski neovisno ubiranje RTV takse, kao jednog od načina osiguranja sredstava za rad tri javne servisa u BiH, jačanje sistema javnog emitiranja i njegovu depolitizaciju.

Također, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima upozorili su i na određene nedorečenosti, između ostalih, da u obrazloženju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV sistemu BiH nije naveden broj kablovskih operatera koji bi mogli biti uključeni (ili zakonom obavezani) za naplatu RTV takse.

Dodali su da nije izvedena ni kalkulacija o eventualnom prihodu po tom osnovu, prihodu koji bi garantirao finansijsku neovisnost i stabilno poslovanje tri javna emitera u periodu do donošenja trajnog rješenja, odnosno formiranja fondova za naplatu “medijskog poreza”.

Osim navedenog, u Prijedlogu Zakona ne postoji pozivanje na zakon, član ili odredbu koja garantira da će kablovski operateri uistinu biti uključeni u sistem naplate RTV takse na jasan, efikasan i transparentan način.

Također, u Prijedlogu zakona navedeno je kako će se RTV taksa naplaćivati kroz telekom i kablovske operatere, ali nije precizirano od kojih će građana RTV taksu naplaćivati telekomi, a od kojih kablovski operateri.

Još jedna nedoumica je da Prijedlog zakona sadrži odredbu o uplati prihoda od RTV takse “direktno, na jedinstven račun”, ali se ne navodi na koji račun će biti uplaćena RTV taksa.

Također, u članu 6. Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV sistemu, navodi se kako se prihodi “odmah raspodjeljuju” RTVFBiH, RTRS i BHRT…” te da su “organizacije koje naplaćuju prihode dužne naplaćeni iznos uplatiti bez odlaganja na jedinstven račun”.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju da je neprihvatljivo da predlagači Zakona ostavljaju formulacije “odmah” i “bez odlaganja”, u smislu vremenskog okvira u kojem telekomi i kablovski operateri moraju transferirati prihod od naplaćene RTV takse javnim servisima, a ne nude precizan i vrlo ograničen rok za transferiranje prihoda javnim emiterima

Istakli su da su odredbe Prijedloga zakona koje se donose na formiranje Fondova i ubiranje “medijskog poreza” potpuno neprihvatljive, jer znače neku vrstu para-budžetskog finansiranja javnih servisa

Takav sistem, naglašavaju, u sebi uvijek nosi opasnost od politizacije, političkih ucjena u transferiranju novca i medijskog klijentelizma u smislu rušenja političke i finansijske neovisnosti javnih emitera, kao i vjerodostojnosti uredničke politike i rada u interesu građana, a ne stranaka koje su na vlasti.

Izrazili su nadu će njhove primjedbe biti uvažene te da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom RTV sistemu BiH biti odbačen, kao i da će biti prihvaćena obaveza donošenja rješenja koja će osigurati naplatu RTV takse kroz račun za električnu energiju.

Podsjetili su da za prihvatanje ovog rješenja postoji odluka Odbora Javnog RTV sistema od 26. aprila 2015. godine te da je potrebna samo sitna izmjena Zakona o javnom RTV servisu i dobra volja da se javno zatraži od generalnih direktora u tri elektroprivredna preduzeća i tri javna servisa da efikasno i odgovorno pristupe rješavanju ovog problema.

Poručili su da stoje na raspolaganju za dodatna pitanja ili pomoć u preciznijem definiranju i razradi cijelog sistema naplate RTV takse kroz račun za električnu energiju, kao i traženja dugoročnog rješenja za stabilno, nezavisno i efikasno finansiranje Sistema javnog emitiranja u BiH, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.