Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. parlamentarci na godišnji odmor bez regresa

Bh. parlamentarci u augustu na kolektivnom godišnjem odmoru

Zastupnici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine od početka augusta odlaze na trosedmični kolektivni godišnji odmor, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Momčilo Novaković, zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za administrativne poslove PS BiH.

On je istakao kako na Administrativnoj komisiji još uvijek ta tačka nije bila na dnevnom redu, odnosno donošenje odluke o izdavanju rješenja za godišnji odmor.

[pull_quote_right]Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković istakao je kako je parlamentarcima isplaćena junska plaća, ali kako uz nju parlamentarci nisu dobili regres[/pull_quote_right]

“Parlamentarci idu na godišnji odmor od 1. augusta uobičajno tri sedmice”, naglasio je Novaković.

Upitan da li je u uslovima kada Bosnu i Hercegovinu očekuje mnoštvo obaveza u oblasti ekonomsko-socijalnih reformi iz izjave političkih lidera o evropskom putu zemlje garantovanih početkom godine zvaničnicima Evropske unije nužno da zastupnici i delegati idu na kolektivni godišnji odmor zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH naglasio je kako to treba biti “uslovno”.

“Mislim da je potrebno donijeti uslovnu odluku da se rješenja za godišnji odmor dobiju, ali da su svi parlamentarci obavezni se odazvati ukoliko se ukaže potreba za održavanjem sjednica Predstavničkog ili Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Tako bi smo imali situaciju da u skladu sa zakonskim odredbama niko nije uskraćen prava na godišnji odmor, a istovremeno bi osigurali da se zbog odmora ne dovodi u pitanje, odnosno ugrožavaju eventualna zasjedanja”, zaključio je Novaković.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković istakao je kako je parlamentarcima isplaćena junska plaća, ali kako uz nju parlamentarci nisu dobili regres.

“Odluke o tome donosi Savjet ministara BiH. Vjerovatno da će regres, ne znamo u kom nivou, biti isplaćen uz augustovsku plaću”, istakao je Novaković.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine do odlaska parlamentaraca na kolektivni godišnji odmor imat će još po jednu sjednicu i to Doma naroda – danas i Predstavničkog doma – 22. jula.