Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gosti iz cijele Evrope dolaze na 35. Unske lađare u Bosanskoj Krupi

Gosti iz cijele Evrope dolaze na 35. Unske lađare u Bosanskoj K

Gosti iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine (BiH) su najavili dolazak na 35. tradicionalnu manifestaciju Unski lađari, koja će se ove godine održati 24. i 24. jula u Bosanskoj Krupi, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvog dana manifestacije, 24. jula, održat će se utrka kadeta, utrka veterana i kvalifikacije u skokovima “Prve laste Une”. Isti dan vozi se kronometar za pozicije u glavnoj utrci tradicionalnim lađama koja će se održati u subotu, 25. jula. Osim glavne utrke, prvog dana vikenda održat će se finale u skokovima sa drvenog mosta i takmičenje kajaka.

Posebnu pažnju Krupljana i njihovih gostiju ove godine izazvala je utrka kajaka za koju je kreirana posebna kružna staza od željeznog mosta, oko Malih ada, zelenih otoka, pa do drvenog mosta. Ovaj sportski događaj prvi put se održava u Bosanskoj Krupi, te će se 150 kajakaša boriti za trofej “Zeleni otoci”, nazvan po jedinstvenom kompleksu riječnih ostrva gdje se i održava takmičenje.

Utrka kajaka održati če se 25. jula od 13 do 17 sati u više kategorija: pioniri, kadeti, juniori i seniori, turisti i veterani.

Gosti iz cijele Evrope dolaze na 35. Unske lađare u Bosanskoj K

“Ove godine obilježavamo 35. godina Unskih lađara. Organizacija lađara priprema se već nekoliko mjeseci, a kao jubilej ove tradicionalne manifestacije u Bosanskoj Krupi jeste i proširenje manifestacije za još nekoliko utrka. Pored Unskih lađara na koje dolaze ekipe iz drugih gradova ove godine imamo i utrku kajaka u Zelenim otocima. Svoj dolazak su potvrdili jedni od najboljih kajakaša regije, a sigurni takmičari koje očekujemo 25. jula dolaze iz Hrvatske, Njemačke, Slovenije, Srbije i naše Bosne i Hercegovine”, riječi su koordinatora manifestacije Tarika Halkića.

Kao i svake godine na Unskim lađarima bit će osigurane bogate novčane nagrade. U utrkama tradicionalnim lađama za prvo mjesto nagrada je 1.300 KM, drugo mjesto 700 i treće mjesto 500 KM.

Novčano će biti nagrađeni i najbolji lađari kadeti. Za prvo mjesto osigurano je 200 KM, drugo 150 KM i treće 100 KM.

Što se tiče novčanih nagrada za utrku kajaka, za prvo mjesto osigurano je 200 KM, drugo 150 KM i treće 100 KM, dok će najboljima u ostalim kategorijama biti uručeni pehari, medalje i zahvalnice.