Bh. političari ipak ne daju svoj “bijeli hljeb”?!

vijece ministara bih nova

Funkcioneri i zvaničnici u BiH i ubuduće će moći ostvarivati pravo na naknadu za produženi radnopravni status, poznatiju kao “bijeli hljeb”, s tim da će to biti u periodu od pola godine nakon što završe mandat, umjesto 12 mjeseci što je bio slučaj do sada!

To je dio novog prijedloga Ministarstva finansija BiH, koji će kroz formu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH biti na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara.

Naime, u parlamentu BiH već postoji prijedlog da se “bijeli hljeb”, kao jedna od najskandaloznijih privilegija u institucijama BiH, potpuno ukine, no, takav jedan prijedlog je trenutno nesprovodiv s obzirom na to da bi bilo neophodno promijeniti i Zakon o sukobu interesa, a to bi oduzelo dodatno vrijeme.

Samo se “upoznali”

Danas je iz Vijeća ministara BiH stigla informacija da je “Vijeće ministara upoznato s Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora, imajući u vidu Politiku plaća i naknada u institucijama BiH.

Ministri će detaljno razmotriti ovaj prijedlog zakona i eventualne sugestije dostaviti Ministarstvu finansija i trezora, kako bi se Vijeće ministara BiH o ovom prijedlogu zakona izjasnilo na jednoj od narednih sjednica.”