Razbojnik u Hrasnom otuđio 30.000 KM, pljačkaši na Ilidži nisu pronađeni (FOTO)

mup press (2)
Foto: I. Kralj

Razbojnici koji su opljačkali poslovnicu Raiffeisen banke na Ilidži još uvijek nisu pronađeni, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za medije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

mup press (5)

Tokom ove pljačke, razbojnici su otvorili vatru u kojoj je povrijeđen prolaznik, koji je nedugo zatim preminuo usljed povreda.

Na području Sarajeva jutros je opljačkana i poslovnica ove banke u sarajevskom naselju Hrasno.

“Oko 9:05 sati u Hrasnom nepoznati izvršilac, maskiran i naoružan otuđio je značajnu količinu novca. Brzom intervencijom policije u taksi vozilu je uhvaćen prilikom pokušaja bijega. Policija je pronašla sav novac, kapu fantomku, rukavice i pištolj s pet metaka. Ova osoba je i ranije evidentirana u vršenju krivičnih djela”, kazao je glasnovornik MUP-a KS Irfan Nefić.

mup press (4)

Prema njegovim riječima, kod pljačkaša inicijala H. E. (1989.) je pronađen iznos od 25 do 30 hiljada KM.

Drugo krivično djelo dogodilo se na Ilidži gdje je oko 9 sati opljačkana poslovnica Raiffeisen banke. U pljački su učestvovale dvije osobe koje su se nakon razbojništva u automobilu Alfa Romeo udaljili sa mjesta događaja prema Velikoj Aleji.

mup press (6)

Prema riječima Nefića, policija traga za najvjerovatnije tri osobe, uključujući vozača automobila.

“Upotrijebili su vatreno oružje na policiju i pri tome ranili biciklistu koji je prolazio. Vozillo se odatle udaljilo prema Stojčevcu odakle su nastavili pucati. Organizovana je potraga, oni su napustili vozilo na Stojčevcu, zapalili ga i udaljili se u nepoznatom pravcu. U MUP-u je formirana grupa koja analizira činjenice i dokaze s ciljem utvrđivanja povezanosti ova dva djela odnosno grupa”, kazao je Nefić.

mup press (1)

Prema njegovim riječima, biciklista koji je preminuo još uvijek nije identifikovan.

“U preko 50 posto slučajeva razbojništava koristi se vatreno oružje. Preko 98 procenata je ilegalnog oružja, za kojeg nema odobrenja. MUP KS insistira na promjeni zakona o držanju i nošenju oružja, i ovakvi događaji nam daju za pravo da ustrajemo na tome”, kazao je Nefić.