Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkazani letovi: U Sharm el-Sheikhu ostalo 20.000 britanskih turista

Sharm al-Sheikh

Vlada Velike Britanije sinoć je zbog sigurnosnih razloga obustavila avionske letove ka i iz egipatskog grada na obali Crvenog mora Sharm el-Sheikha, u kojem se trenutno nalazi blizu 20.000 britanskih turista.

Britanski Ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da poduzima potrebne mjere i da se nada da će suspenzija letova biti okončana već sutra. Tim povodom je najavljeno da će vlada premijera Davida Camerona danas održati i vanrednu sjednicu.

Šef britanske diplomacije Philip Hammond je za BBC izjavio da je danas u Sharm el-Sheikh trebalo biti realizirano 19 redovnih letova, ali da je i dalje na snazi sinoćnja zabrana letova, što je zabrinulo turiste koji se nalaze tamo.

„U stalnom smo kontaktu sa aviokompanijama i egipatskim vlastima i činimo sve kako bi naše građane na siguran način vratili u Veliku Britaniju“, poručio je Hammond.

U Sharm al-Sheikhu se već nalazi delegacija britanskih eksperata i zvaničnika koji pomažu u uspostavi bolje sigurnosti na aerodromu.

Vlada Velike Britanije je sinoć saopćila da postoji mogućnost da je nedavna nesreća i pad ruskog putničkog avona na Sinaju izazvan bombaškim napadom i zbog toga zabranila sve letove u tu regiju.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi boravi u zvaničnoj posjeti Londonu, a sigurnost zračnog prostora i letova u Egiptu bi svakako trebala biti jedna od tema njegovog današnjeg susreta sa britanskim premijerom Cameronom.