Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

privatna država

Bh. političari se griju na pelet kojeg nabavljaju po “državnoj cijeni”

pelet yt

„Trošim zalihe, a pelet za ovu godinu planiram da kupim po ovoj ‘državnoj cijeni’ od 550 KM“

Većina poslanika u Narodnoj skupštini RS koje smo anketirali grije se na pelet i svi su ga nabavljali po „državnoj cijeni“ od 550 maraka na koliko je odlukom Vlade RS još uvijek ograničena cijena jedne tone ovog energenta, piše Capital.

Jedan od rijetkih koji se grije na struju je doskorašnji predsjednik Skupštine grada Banjaluka, a sada poslanik SNSD-a Mladen Ilić.

„Grijem se na struju, a mjesečni račun mi je 170-180 KM. Ne znam u kojoj ću biti blok tarifi, nadam se da neću u ovoj najskupljoj, ali zbog bebe u kući grijemo i noću, pa ćemo vidjeti na kraju januara koliki će biti račun“, kaže Ilić.

Na struju se grije i šef poslanika SPS-a Maksim Skoko.

„Odavno se grijem na električnu energiju, kao i većina Hercegovaca. Zbog toga i upadam u drugi platni razred, odnosno u drugu blok tarifu po potrošnji struje“, kaže Skoko.

Njegov partijski drug Milan Milaković nedavno je rekao za Capital da se u kući već dvije godine grije na struju i da to neće mijenjati, dok se u firmi grije na pelet.

„Trošim zalihe, a pelet za ovu godinu planiram da kupim po ovoj ‘državnoj cijeni’ od 550 KM“, kaže Milaković.

Poslanik SDS-a Dragomir Vasić drži se najekonomičnijeg energenta i u kući ima centralno grijanje na plin, a poslanik PDP-a iz Gradiške Radislav Dončić koristi usluge gradske toplane.

Doskorašnji poslanik Pokreta za državu Sevlid Hurtić koji je imenovan za ministra trgovine i turizma RS, ali i tu fotelju bi uskoro mogao promijeniti, jer je kandidovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH živi u Doboju i koristi centralno grijanje u ovom gradu.

Poslanik Demosa sa Pala Aco Stanišić grije na drvni otpad zato što mu je, kako kaže, tako najrentabilnije.

„Imam svoju pilanu i najekonomičnije je da se grijem na drvni otpad“, kaže Stanišić.

Potpredsjednik NSRS iz Prijedora Mirsad Duraković grije se na drva ili kako u šali kaže „zdrvima“, isto kao i poslanik SDP-a Andrea Gajić.

„Grijem se na drveni ugalj i plaćao sam ga 150 maraka po toni, a pored uglja koristim i drva. Imam svoje šume, pa mi je tako najjeftinije“, kaže šef poslanika NPS-a Dragan Galić koji živi u Šekovićima.

Listu poslanika koji se griju na pelet predvodi šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić koji kaže da ga je nabavio po cijeni od 550 KM, a na pelet se grije i njegov stranački kolega iz Hercegovine Ilija Tamindžija.

„Grijem se na pelet i trošim oko četiri tone godišnje, a nabavljam ga stalno od istog dobavljača, pa je i cijena kao za stalnog kupca“, kaže Tamindžija za Capital.

Po cijeni od 550 KM pelet je nabavljao i poslanik SDP-a Saša Grbić, a po istoj cijeni je nabavljen i pelet u zajedničkom domaćinstvu u kojem sa roditeljima živi poslanik SPS-a Tamara Damjanović.

„Grijemo se na pelet koji je ljetos nabavljen po cijeni od 550 KM“, kaže Damjanovićeva.

Poslanik SP-a Velibor Stanić koji je donedavno bio direktor šumskog gazdinstva „Banjaluka“, iako zvuči pomalo paradoksalno, ne grije se na ogrevno drvo, već na pelet, a razlog je to što živi u stambenoj zgradi.

„Kupujemo pelet naviše za cijelu zgradu, pa smo godinama unazad uspijevali da dobijemo dobru cijenu, ali ove godine smo prošli kao i svi ostali“, kaže Stanić.