gostovao na FTV-u

Forto najavio promjenu politike SNSD-a: Spremni su zauzeti proevropski kurs

forto ftv

O pozivu Komšića da vlast na nivou FBiH formiraju sa SDA, Forto kaže: “Dugo mi je trebalo da shvatim zašto su Komšić i DF toliko vezani za SDA. Naša stranka ne razmišlja o SDA kao potencijalnom partneru”

“Očekujem da će Osmorka imati dva člana u državnom Domu naroda. Čuo sam da je na upravo završenoj sjednici izabrano rukovodstvo koje je predložila Osmorka, što mislim da je jedna dobra politička poruka za taj Dom”, istakao je u Rezimeu FTV-a Edin Forto, predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo.

Navodi da ne očekuje blokade u Domu naroda.

“Jako nam je bitno, iako te poluge postoje i previše su se koristile u prošlosti, i to je suštinski zašto ulazimo kao Trojka na državnom nivou. Jako nam je bitno da se otkoče procesi i da se te poluge što manje koriste ili nikako ne koriste. Ne očekujem da će biti lako u samom upravljanju procesima, formiranje je manje više ispregovarano. Treba vidjeti da li će Parlament BiH to i potvrditi.”

O pozivu Komšića da vlast na nivou FBiH formiraju sa SDA, Forto kaže: “Dugo mi je trebalo da shvatim zašto su Komšić i DF toliko vezani za SDA. Naša stranka ne razmišlja o SDA kao potencijalnom partneru.”

Naglašava da je stav Naše stranke da je jako bitno da se demokratski proces poštuje i da ne blokira.

“Imate praksu u kojoj Predsjedništvo dodjeljuje mandat nekome ko dokaže da ima većinu u Zastupničkom domu gdje je volja građana. Isto tako je i u entitetu. Volja građana je u Zastupničkom domu. Ako gospodin Nikšić dokaže da ima većinu u Zastupničkom domu nema nikakvog razloga da ni gospodin Lendo ni bilo ko drugi ko bude izabran u rukovodstvo Federacije kao predsjednik i dva potpredsjednika to ne dodijeli.”

Forto ističe da Osmorka i HDZ imaju stabilnu većinu u Domu naroda FBiH. Vjerujem da su u toj priči i dalje Stranka za BiH i NES. Pregovori su u toku. Razgovaramo i o programu i o raspodjeli resora. Čini mi se da su ti pregovori jako konstruktivni i idu naprijed. Svi su prilično realni u svojim zahtjevima.”

Kada je riječ o Vladi Federacije kaže da Naša stranka računa na dva resora.

Budžet KS-a je jedini u BiH koji ne raste

O kritikama da je iznevjerio birače kaže da je bitno da se Naša stranka posmatra kao tim.

“Ja sam kantonalni premijer i logično je bilo da zagovaram ideje koje su sa nivoa kantona. Vrlo rijetko sam se petljao u državne teme iako sam bio predsjednik stranke u kampanji. To je jednostavno podjela unutar stranke. Dobili smo povjerenje birača da možemo učestvovati na nivou BiH i želimo d apokažemo kako će Naša stranka nastupati u odrbani BiH, njenom razvoju i posebno njenom repozicioniranju u međunarodnom kontekstu.”

Navodi da su ambicije, kada je riječ o radu Vijeća ministara, da stvari profunkcionišu.

“Moramo naći stvari oko kojih se slažemo i te stvari završiti. To će biti princip koji ćemo uspjeti izvesti na državni nivo.”

Kada je riječ o saradnji sa Miloradom Dodikom kaže da moraju biti optimistični.

“Moramo pokušati uraditi ono što je moguće. SNSD ima svoju politiku koju vodi već duži period. Zauzeli su kurs koji nije proevropski, prozapadni, iako mislim da velika većina građana BiH želi na zapad. Po nekim izjavama koje smo imali u samim pregovorima SNSD je spreman zauzeti proevropski kurs i mi moramo to istestirati.”

Na pitanje zašto još nije formirana izvršna vlast u Kantonu Sarajevo, odgovara: “Pregovori su u jednom trenutku bili malo zastali jer smo imali neke nesuglasice oko državnog nivoa, ali ubrzavaju se pregovori. Upravo razgovaramo o nacrtu budžeta, očekujem da se jako brzo dovrši program i da se krene u raspodjelu resora u KS-u. Nadam se da će u narednih mjesec dana sve biti gotovo.”

Navodi da će budžet biti na nivou prošlogodišnjeg.

“To će biti jedini budžet u BiH koji ne raste zbog neustavnog pokušaja da se novac iz budžeta KS-a prebaci na druge kantone. Cijela koalicija će se uklopiti u okvir koji je realan.”

Svi dobronamjerni građani su dobro došli u Sarajevo

Ističe da očekuju da mjesto premijera Kantona Sarajevo ostane Našoj stranci.

Forto navodi da je Fikret Abdić politički živ isključivo zahvaljući onim koji sada njega, Nikšića i Konakovića povezuju s njim.

“Mislim da je to zanimljiv pokušaj, ali građanima je jasno da izdaja koja se spominje ne postoji.”

O incidentu na Ilidži u kojem su napadnuti državljani Srbije kaže da je slučaj rasvijetljen.

“Jako brzo smo reagovali. Ja sam se odmah čuo sa napadnutim Beograđaninom. Ponudili smo svu moguću pomoć i uvjeravanja da ovaj incident nema bilo kakve veze sa bilo kakvom politikom. Radi se o dječijem fudbalskom turniru i ako negdje postoji mjesto gdje se ne bi smjeli dešavati huliganski incidenti, to je tamo gdje se djeca druže i igraju sport. Svi dobronamjerni građani su dobro došli u Sarajevo i tako će i ostati”, zaključio je Forto.