Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

upozorenje

BH Pošta: Dobro provjerite link koji izgleda kao da je naš, ne ostavljajte lične podatke

pošta
FOTO: Fena
Ilustracija

Linkovi koji su automatski generisani i kamuflirani da izgledaju kao linkovi koji vode na stranicu BH Pošte su maliciozni i nipošto ne klikajte na njih

Nakon zaprimljenog većeg broja upita koji se odnose na poruke o neuspjehu isporuke u kojima se traži ažuriranje adrese i unos podataka, iz JP BH Pošta ponovo skreću pažnju korisnicima da su u opticaju lažne stranice i profili koji zloupotrebljavaju naziv i logo “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo u svrhu krađe sredstava sa bankovnih računa.

Ovo se prevashodno odnosi na korisnike OLX platforme, ali nisu isključeni i drugi kanali zloupotrebe.

“Napominjemo da ni u kom slučaju u privatnim porukama ne ostavljate podatke o bankovnim karticama i lične podatke jer se mogu iskoristiti od trećih lica za direktnu krađu novca sa bankovnih računa”, saopštili su iz BH POšte i dodali:

“Linkovi koji su automatski generisani i kamuflirani da izgledaju kao linkovi koji vode na stranicu BH Pošte su maliciozni i nipošto ne klikajte na njih”, kažu iz BH Pošte.

Najčešći oblici internet prevara

– investicijskim i prevarama u online kupovini prevaranti žrtve navode da pomisle kako su na tragu pametnog ulaganja ili im daju izvrsnu lažnu online ponudu.

– romantičnim prevarama varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu koje se obično odvijaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

– krivotvorenjem mrežnih stranica banaka koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu stranicu, koja izgleda kao prava uz nekoliko manjih razlika. Kada se klikne ne njenu poveznicu, prevaranti koriste razne metode prikupljanja finansijskih i ličnih informacija žrtve.

– CEO/direktorskom prevarom varalice se kontaktiranoj osobi pretvaraju kao njeni šefovi ili nadređeni i prevarom je navode da uplati novčani iznos na lažni račun ili neovlašteno doznači novce s poslovnog računa.

– Krađa identiteta pozivom odvija se tako što prevaranti zovu žrtvu i pokušaju je navesti da otkrije svoje lične, finansijske ili sigurnosne podatke ili im uplate novac.