Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BHRT duguje Evropskoj radiodifuznoj uniji 6,5 miliona KM

BiH

bhrt

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Informaciju o problemima u funkcioniranju Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine – BHRT.

Ministarstvo komunikacija i prometa zaduženo je da, u saradnji s upravom BHRT-a, predloži moguće rješenje za izmirenje obaveza prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU – European Broadcasting Union), uključujući i reprogramiranje duga. U Informaciji su navedeni ključni problemi u vezi s naplatom i raspodjelom RTV takse, faktori koji utječu na marketinško tržište u BiH te problemi raspodjele sredstava uplaćenih na ime marketinga, kao i oko uspostave korporacije.

Prema Informaciji, ukupna potraživanja i obaveze BHRT-a do 31.12.2014. godine iznose 22.759.238,00 KM, a ukupne obaveze i razgraničenja 24.128.634 KM, s tim da je najveća obaveza prema Evropskoj radiodifuznoj uniji, koja iznosi 6.554.831,00 KM.

Radi zaštite funkcije Javnog RTV sistema i prava svih uposlenika, Samostalni sindikat radnika BHRT-a izražavao je više puta zabrinutost jer je još 26. aprila istekao ugovor javnih emitera sa telekom operaterima o ubiranju RTV takse posredstvom računa za telefonske usluge.

Sindikat podržava napore poslovodstva BHRT-a o povećanju i trajnom rješenju uspostave sistema naplate RTV takse u Javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine.