Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biciklisti odaju počast pastoralnim pohodima pape Ivana Pavla II

BiH

biciklisti

Učesnike 4. biciklijade pod nazivom “Marija Zvijezda – Međunarodna biciklijada sv. Ivana Pavla II” danas su ispred Katedrale “Srca Isusova” na putu ka Banjoj Luci ispratile Sarajlije u prisustvu predstavnika vjerskih zajednica, lokalne vlasti, udruženja i medija.

U biciklijadi sudjeluje više od 50 biciklista iz nekoliko biciklističkih klubova Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pod geslom “Prečisto Srce Marijino, budi naša vodilja!”.

Učesnici obilaze mjesta koja je papa Ivan Pavao II pohodio tokom pastoralnih posjeta Hrvatskoj i BiH, a ujedno će biti obilježeno i nekoliko godišnjica – 100. godišnjica fatimskih ukazanja 1917., potom 35. godišnjica Papina zahvalnog hodočašća u Fatimu 1982. i 20. godišnjica Papina pastoralnog posjeta Sarajevu pod geslom “S vama smo”.

Irvinu Filipoviću iz Zagreba ovo je treća “Marija Zvijezda” koji se pridružio svojim prijateljima iz Dubrovnika.

– Ovo je način da se konkretno pokaže kako mi Bosanci živimo suživot – kazao je Filipović, koji je porijeklom iz BiH, te dobro poznaje puteve bosanske, a svakako i gostoprimstvo.

Tajniku provincije Bosne Srebrene fra Damiru Paviću ova je inicijativa draga i učestvovao je u njoj dok je bio župnik na Brestovskom.

– Drago mi je da se na ovaj način ljudi okupljaju, upravo u duhu pokojnog sv. Ivana Pavla II koji je bio veliki prijatelj BiH, propagirao je mir, suživot, a ova bicklijada također nosi poruku mira – kazao je fra Damir.

Senad Dorić iz Organizacionog odbora 4. biciklijade je podsjetio da je sv. Ivan Pavao II kao hodočasnik mira obišao cijeli svijet, a BiH je posjetio dva puta.

– U znak zahvalnosti zbog posjete i njemu u čast kao svecu Katoličke crkve, Udruga “Kristov Stol” – Misijska Europska Inicijativa sa sjedištem u Zagrebu od 2014. godine, organizira bicikijadu “Marija Zvijezda”, odakle voze biciklisti iz sedam smjerova, gradova i marijanskih svetišta u Hrvatskoj i BiH koja je pohodio sv. Ivan Pavao II: Aljmaš, Marija Bistrica, Trsat, Zadar, Solin, Dubrovnik i Sarajevo – kazao je Dorić.

Učesnike “Marije Zvijezde” iz Zagreba sinoć je dočekao načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, a bili su i gosti koncerta “Legende Starom Gradu” održanog ispred Katedrale “Srca Isusova” u povodu manifestacije Dani općine Stari Grad.

Banja Luka je grad koji je sv. Ivan Pavao II u BiH posljednji posjetio, te je susret sudionika biciklijade “Marija Zvijezda” iz svih smjerova planiran u tom gradu 6. maja predvečer, a domaćin dvodnevnog skupa bit će banjalučki biskup Franjo Komarica.