Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Abbas izrazio zahvalnost Trumpu za produktivan i sveobuhvatan sastanak

Abbas_Trump_sastanak

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izrazio je duboku zahvalnost američkom predsjedniku Trumpu nakon produktivnog i sveobuhvatnog sastanka na kojem je obećan početak saradnje na putu ka dostizanju mira tokom mandata Trumpove administracije.

Oba predsjednika su opredijeljena učiniti svaki mogući napor kako bi se postigao historijski mirovni sporazum između Palestinaca i Izraelaca. Predsjednik Abbas ponovio je palestinski cilj dvije države s granicama iz 1967.godine, država Palestina s glavnim gradom Istočnim Jeruzalemom, te suživot sa izraelskom državom u miru i sigurnosti, javlja palestinska novinska agencija WAFA.

Abbas je istakao važnost Arapske mirovne inicijative, koja je nedavno ponovo usvojena na samitu Arapske lige u Jordanu.

Dvojica čelnika su obećali da će biti partneri u borbi protiv ekstremizma i terorizma, kako bi narodi u toj regiji mogli živjeti u miru i sigurnosti.

Predsjednik Abbas naglasio je da je potrebno da se sve strane suzdrže od koraka koji bi mogli prejudicirati i utjecati na pitanja rezervirana za pregovore o trajnom statusu, uključujući Jeruzalem, gradnju naselja i izbjeglice. Predsjednik Abbas ponovio je svoje opredjeljenje za okončanje palestinskih podjela i olakšavanje patnji naroda u Pojasu Gaze.