Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo

Bičo: Epidemiološka situacija u BPK Goražde stabilna, nastavljena vakcinacija

Medina_Bico_vakcine (1)

Trenutno je na području tog kantona 18 osoba pozitivno na koronavirus, dok je u izolaciji 35 osoba

Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde je stabilna i smanjuje se broj novozaraženih koronavirusom – potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr. Medina Bičo.

Po njenim riječima, sedmična incidenca obolijevanja ukazuje da se stanje popravlja, ali da i dalje nema mjesta opuštanju.

– Protekle sedmice situacija je bila bolja u odnosu na sedmicu prije. Od 102 testirana uzorka, bilo je 12 pozitivnih, dok je 17 stavljeno pod zdravstveni nadzor, tako da semična incidenca iznosi 52. Nažalost, imali smo dva smrtna sučaja – pojasnila je Bičo

Dodala je da jutros u BPK Goražde nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze. Trenutno je na području tog kantona 18 osoba pozitivno na koronavirus, dok je u izolaciji 35 osoba. U Covid izolacijskoj sobi u Kantonalnoj bolnici Goražde na liječenju je jedan pacijent, a na klinici Podhrastovi u Sarajevu smještena je jedna osoba iz Goražda.

Po riječima dr. Bičo, daljnje poboljšanje epidemiološke situacije očekuje se sa značajnijom imunizacijom stanovništva.

– Danas je u porodičnim amblantama nastavljena vakcinacija starijih osoba i hroničnih bolesnika vakcinom Sinofarm. Dosad su jednu dozu vakcine primile 642 osobe, od kojih su 240 zdravstveni radnici, 36 je uposlenika i štićenika Doma za stara i iznemogla lica te 356 osoba iz rizične grupe stanovništva, dok je dvije doze primilo 214 osoba. Ukupno su na područje BPK dopremljene 824 doze vakcina, a sutra se očekuje nova isporuka 318 doza vakcine Pfizer koje će takođe biti usmjerene u porodične ambulante – precizirala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Od početka pandemije Covid-19 na području BPK Goražde oporavilo se 1.987 osoba , dok su zbog posljedica koronavirusa život izgubile 82 osobe.