Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biden u Davosu: Rusija je najveća prijetnja međunarodnom poretku

BiH

Joe_Biden_Davos

Američki potpredsjednik Joe Biden,u svom posljednjem velikom govoru prije odlaska s dužnosti, u srijedu je opisao Rusiju kao najveću prijetnju međunarodnom liberalnom poretku i izjavio je da Washington mora sarađivati s Evropom kako bi se suprotstavili Vladimiru Putinu.

Biden se obratio Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu dva dana uoči inauguracije Donalda Trumpa kao američkog predsjednika.

Trump je slao pomirljive signale Putinu i izgleda da ohrabruje dezintegraciju Evropske unije hvaleći britansku odluku da napusti blok i predviđajući da bi još zemalja moglo slijediti njen put.

Biden je žestoko uzvratio na Trumpovu poruku, upozoravajući stotine državnih i poslovnih čelnika, kao i bankara okupljenih na golemoj konferenciji u švicarskom alpskom turističkom mjestu, da će Putin vjerovatno pokušati da izvrši uticaj na niz izbora u Evropi u ovoj godini i optužio ga da je učinio isto na nedavnim američkim izborima.

Sa predsjednikom Putinom, Rusija koristi sva raspoloživa sredstva da razbije evropski projekt, testira strpljenje zapadnih zemalja i vrati se politici definiranoj sferama uticaja – izjavio je Biden.

– Dok brojne zemlje u Evropi trebaju održati izbore u ovoj godini, trebali bismo očekivati dodatne pokušaje Rusije da se miješa u demokratski proces. To će se desiti opet, uvjeravam vas. I ponovo je cilj jasan: srušiti međunarodni liberalni poredak – kazao je Biden.

On nije direktno pomenuo Trumpa ali je upozorio na “opasnu spremnost da ser vrati na političku beznačajnost” i kazao je da su “opasni autokrati i demagozi” pokušavali da profitiraju na strahu ljudi kroz istoriju.

Biden je nazvao član 5 ugovora o NATO-u, koji navodi da je napad na jednu članicu transatlantske vojne alijanse napad na sve, “svetom obavezom”.

Trump je nazvao NATO “zastarjelim” i doveo je u sumnju da li će poštovati član 5, izazivajući duboku nelagodu u Evropi.

– Braniti naš liberalni međunarodni poredak zahtijeva da se odupiremo snagama evropskih dezintegeracija i da održimo naše dugoročno insistiranje na cjelovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi – kazao je Biden.

– To znači borbu za Evropsku uniju, najuticajniju instituciju na zemlji – dodao je američki potpredsjednik, prenosi Reuters.