Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Bidenov govor o Srebrenici 1995. godine: Razoružali smo ih, a zauzvrat im obećali zaštitu

biden

Ljutito i emotivno govorio je ulozi Zapada i SAD u Srebrenici. Ponavljao je kako su oni krivi za zvjerstvo i da je Srebrenica Aušvic 1995. godine

Joe Biden, predsjednik SAD, godinama je ukazivao na sve ono što se 1990-ih godina događalo u Bosni i Hercegovini. Posebna govor održao je i za Srebenicu 1995. godine, kada je bio demokratski senator u Kongresu.

Ljutito i emotivno govorio je ulozi Zapada i SAD u Srebrenici. Ponavljao je kako su oni krivi za zvjerstvo i da je Srebrenica Aušvic 1995. godine.

“Želim podsjetiti prisutne da je razlog što su UN posmatrači bili tamo (u enklavi) činjenica da su Ujedinje nacije došle i razoružale, razoružale, ne samo da nismo dozvolili vladi Bosne da se naoruža, nego smo im postojeće oružje oduzeli. Ušli smo u Srebrenicu, UN sa našom podrškom, i razoružali bosansku vladu. Razoružali smo muslimane, razoružali smo Hrvate, a zauzvrat im obećali zaštitu. A kad su Holanđani pozvali na NATO udare, gospodin Akashi je rekao ne. Želim da svi zapamtite šta je senator rekao, senator iz Arizone – ne samo da nismo zaštitili, nego smo namjenski – UN i Zapad – razoružali te ‘zaštićene zone’ i obećali im da će mi ih zauzvrat zaštiti od Srba na kapiji. Srbi su došli pred kapiju, srušili je i ti ljudi se nisu imali čime obraniti”, rekao je Biden 1995. godine, prenosi N1.

Ostatak Bidenovog govora iz 1995., koji otkriva ulogu Zapada, ali i SAD pogledajte u video snimku.