Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar potvrdio za Fokus

BiH bira između SAD-a i Kine: Vijeće ministara uskoro o strateškom potezu o 5G mreži

zastave bih (1)

Nakon Slovenije i Hrvatske, BiH je uveliko okružena zemljama koje su po ovom pitanju postale dio koalicije koju predvodi SAD u nastojanju da se iz postavljanja 5G mreže isključi Huawei i druge kineske firme

Piše: Amil Dučić

Vijeće ministara BiH će se, kako je za Fokus.ba potvrdio ministar saobraćaja i komunikacija Vojin Mitrović , uskoro odrediti po strateškom pitanju za BiH kada je riječ o sigurnosti 5G mreže.

Tu se, naime, nameće osnovno pitanje da li će BiH uskoro postati dio globalne koalicije “čistih zemalja”” koju predvodi SAD ili će ići u potpuno drugom pravcu i dati posao dobavljačima iz Kine.

Bugarska, Sjeverna Makedonija i Kosovo prije nekoliko dana potpisali su sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama o sigurnosti 5G mreže, tzv. 5G Clean Path. Tako je, kada je riječ o području Balkana, nakon Slovenije i Hrvatske, Bosna i Hercegovina uveliko okružena zemljama koje su po ovom pitanju postale dio koalicije koju predvodi SAD.

Sporazum nazvan “čista mreža” dio je nastojanja administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da iz postavljanja 5G mreže isključi tehnološkog giganta “Huawei” koji se smatra prijetnjom državnoj sigurnosti kao i druge kineske firme.

O ovome se jučer oglasio i američki državni sekretar Mike Pompeo kazavši da su se time Sjeverna Makedonija, Bugarska i Kosovo pridružili sve većoj koaliciji zemalja i kompanija koje su se obavezale da će zaštititi svoje 5G mreže od nepouzdanih dobavljača.

Ova rastuća koalicija “čistih” zemalja i “čistih” kompanija uključuje 27 država NATO-a, 25 zemalja EU i 11 država s tri mora, kao i mnoge vodeće kompanije u svijetu, naveo je Pompeo. No, šta će biti s BiH?

Iz Ambasade SAD-a u BiH nedavno su saopćili da bi i BiH i njene kompanije također trebale potpisati ovu incijativu podsjećajući na izjavu Pompea na Praškoj 5G sigurnosnoj konferenciji, održanoj 23. septembra, da su “Sjedinjene Američke Države spremne sarađivati sa zemljama koje dijele slična uvjerenja s ciljem onemogućavanja pristupa nedobronamjernim akterima, kao što je Kineska komunistička partija, osjetljivim podacima u našim zemljama”.

Pored 5G Clean Path, pokrenuta je i Clean Network Initiative, koje obuhvataju “pet novih linija zaštite privatnosti građana, kao i osjetljivih informacija kompanija od nepouzdanih ponuđača. Mnoge od najvećih telekom kompanija postale su Clean Telcos.

“Apelujemo na BiH i njene kompanije da takođe potpišu ovu inicijativu“, navodi se u saopćenju Ureda za informisanje Ambasade SAD-a u BiH, uz podsjećanje na video obraćanje državnog sekretara Mikea Pompea na Praškoj 5G sigurnosnoj konferenciji, održanoj 23. septembra, da su “Sjedinjene Američke Države spremne sarađivati sa zemljama koje dijele slična uvjerenja s ciljem onemogućavanja pristupa nedobronamjernim akterima, kao što je Kineska komunistička partija, osjetljivim podacima u našim zemljama”.

Ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović za Fokus.ba ističe da je nedavno imao razgovore sa pomoćnicima američkog ambasadora Erica Nelson na ovu temu.

“Bila je pokrenuta i tema sigurnosti mreža. Ovo su bili prvi neki razgovori. Imat ćemo širu diskusiju na ovu temu, pa i najvišem nivou, tako da je to za očekivati. Mada, s druge strane imao samo i radni ručak s kineskim ambasadorom prije dvadesetak dana, na istu temu. I kod njih naravno postoji zainteresovanost. Ali mi u principu na nivou Vijeća ministara trebamo zauzeti stav i to na osnovu svih prikupljenih informacija po ovom pitanju. Moje Ministarstvo će na Vijeću ministara iznijeti sve varijante i vidjet ćemo u kojem pravcu ćemo ići”, kazao je Mitrović za naš portal.

Eldan Mujanović, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu kaže da uvođenje tehnologije 5G mreže donosi niz prednosti u smislu tehnološkog napretka, brzine, lakoće komuniciranja itd. No, dodaje da 5G tehnologija ima i svoje određene sigurnosne implikacije i vrlo je važno u kojem pravcu će operateri i cijela država kretati u tom smislu.

“Očigledno je sada u globalnom kontekstu utrka između kineskih, američkih i drugih proizvođača. EU je spram toga također donijela određene smjernice. Mislim da je BiH u kontekstu međunarodnog partnerstva kojeg imamo sa SAD-om, nakon svega onoga što su SAD uradila za našu državu, mislim da je vrlo važno da se u tom kontekstu BiH prilagodi SAD-u. Osim toga BiH i SAD imaju izrazito izraženo sigurnosno partnerstvo, pogotovo u domenu borbe protiv terorizma. SAD podržavaju domaće institucije za provođenje zakona i pravosuđe kroz raznorazne projekte i sve to na neki način opredijeljuje BiH da se u tom pravcu i kreće, poštujući i smjernice EU”, kazao nam je Mujanović.