Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nesposobna vlast

BiH će biti zadnja zemlja u Evropi u koju će stići vakcine?

Navode da s obzirom na to da sva cjepiva neće stići odjednom, prvi kontigent je predviđen za zdravstvene radnike, osobe smještene u centre za zbrinjavanje starih i iznemoglih lica, kao i osoblje uposleno u istim

Bosna i Hercegovina je kroz program COVAX naručila 1.232.000 doza cjepiva protiv COVID-19, a cijena po dozi je 10,55 američkih dolara (8,65 eura). Kako navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH ta količina dovoljna je za vakcinalnu pokrivenost 20 posto stanovništva BiH. Još uvijek nije poznato koje vakcine BiH može očekivati.

“Realno je očekivati u prvom kvartalu naredne godine prvu isporuku”, navode iz MCP BiH.

U pitanju su prve narudžbine koje su nadležne zdravstvene institucije zatražile u skladu sa instrukcijama COVAX-a, a postoje najave da će biti moguće iskazati i dalje potrebe.

Glavno ravnateljstvo za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EK (DG NEAR), putem delegacije EU u BiH, pozvalo je BiH da iskaže svoje potrebe za količinom cjepiva. Ovim pozivom, pored COVAX mehanizma, BiH se otvorila mogućnost da bude dio i EU mehanizma.

Kada je u pitanju raspodjela vakcina naručenih preko MCP Federacija BiH je preko COVAX mehanizma osigurala 800.000 doza.

“Još uvijek nemamo informacije o tome koje cjepivo ćemo dobiti, s obzirom na to da je za sada samo jedan proizvođač dobio dozvolu u Evropi, za očekivati je da je upravo to cjepivo koje ćemo dobiti u prvom kontigentu – Pfizer/BioNTech. Kantoni su upoznati sa planom za cijepljenje, timovi za cijepljenje će biti formirani u narednom periodu, nabavljaju se dodatni kapaciteti za hladni lanac, a u toku su i pripreme za potrebe ultra hladnog lanca. Javnost će biti blagovremeno upoznata sa detaljima. Prema do sada raspoloživim informacijama, cjepiva bi bilo realno očekivati u prvom kvartalu naredne godine”, kažu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Navode da s obzirom na to da sva cjepiva neće stići odjednom, prvi kontigent je predviđen za zdravstvene radnike, osobe smještene u centre za zbrinjavanje starih i iznemoglih lica, kao i osoblje uposleno u istim.

“Kako cjepiva budu pristizala, tako će se cijepiti i ostale prioritetne skupine u koje spadaju osobe starije od 60 godina, hronični bolesnici i esencijalni radnici”, rekli su iz ZZJZ-a FBiH.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske će, preko COVAX inicijative, obezbijediti 400.000 doza vakcina protiv korone za 200.000 građana.

“Još nemamo informaciju koja će to vakcina biti, s obzirom da COVAX sarađuje sa najmanje devet proizvođača vakcina”, izjavila je Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS.

Prema njenim riječima institut je sačinio plan za vakcinaciju protiv COVID-a koji je obuhvatio sve aspekte vakcinacije počev od uvoza, skladištenja, gdje i ko će vršiti vakcinaciju, hladnog lanca, koje su to prioritetne grupe stanovništva, edukacije zdravstvenih radnika, medijske promociju i slično.

Naglasila je da je planom predviđeno da prioritetne grupe koje će primiti prve doze vakcina budu građani koji imaju najveći rizik da obole od težih oblika COVID-a, lica starija od 65 godina, zdravstveni radnici, osobe koje rade u staračkim domovima i drugim ustanovama za kolektivni smještaj, hronični bolesnici, osobe od javnog značaja kao što su prosvjetni radnici, vaspitači, policija, inspekcija, pa ostala populacija.

“Osim sporazuma sa Međunarodnim fondom za nabavku vakcina, RS razmatra i druge mogućnosti za nabavku, a u obzir će doći oni dobavljači koji budu mogli da obezbijede dodatne količine koje nam u tom trenutku budu neophodne”, rekla je Aćimović.