Evropski parlament odobrio

BiH će dobiti dio “kolača” od EU vrijednog ukupno 28 milijardi maraka, evo i zbog čega

evropski parlament

Od prethodnog paketa IPA II bio je dobila 552,1 miliona eura. Novi paket je finansijski teži

Evropski parlament jučer je konačno odobrio veliki finansijski paket Evropske unije za Zapadni Balkan težak ukupno 14,162 milijardi eura.

Riječ je o Instrumentu pretpristupne pomoći odnosno paketu IPA III za period 2021.-2027. od kojeg će korist od više stotina miliona imati i Bosna i Hercegovina za provođenja niza reformi.

Piše: A. DUČIĆ

Prema informaciji iz Evropske komisije ovaj novac će se koristiti za socijalne i ekonomske reforme, zatim oporavak od posljedica pandemije koronavriusa. Međutim, kako se naglašava ovaj paket za sobom donosi obnovljen fokus na reforme koje su BiH i drugim zemljama regije Zapadnog Balkana kako bi postali članice EU.

Novac se daje i za saobraćajnu i transportnu infrastrukturu, ali opet i za jačanje vladavine prava, ljudskih prava i slobode, zatim jačanje institucija u BiH, te reformu javne uprave. Ističe se da je ovaj paket mnogo koherentniji sa drugim politikama EU koje se primjerice odnose na sigurnost, mirgacije, istraživački rad, inovacije, okoliš, klimatske promjene, te energetski sektor.

Treba naglasiti da je BiH do sada bila korisnika oba Instrumenta pretpistupne pomoći, IPA I i IPA II. Paket IPA II za period 2014-2020 bio je ukupno težak 11,7 milijardi eura, a ticao se sljedećih reformi u BiH: Demokratija i upravljanje, vladavina prava i osnovna prava, konkurentnost i inovacije, strategije lokalnog razvoja, obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike, zatim poljoprivreda i ruralni razvoj, te okoliš i energija.

Kada je riječ o prethodnom paketu, IPA II, Bosna i Hercegovina, je u periodu 2014-2020, od EU dobila iznos od 552,1 milion eura. Budući da je IPA III finansijski teži paket za očekivati je da konačni iznos za BiH bude veći od prethodno.

Prema Uredbi o finansiranju pretpristupne pomoći EU postoje tri načina za implementaciju IPA pomoći. Direktnim upravljanjem – Evropska komisija je nadležna za sve zadatke provedbe budžeta EU, koje njena odjeljenja direktno provode bilo u sjedištu ili u delegacijama EU ili putem evropskih izvršnih agencija.

Indirektnim upravljanjem – Evropska komisija povjerava zadatke provođenja budžeta partnerskim državama (ili organima koja one odrede), međunarodnim organizacijama, razvojnim agencijama država članica EU i drugim tijelima.

Zajedničkim upravljanjem – podijeljeno upravljanje sa državama korisnicama.