BiH

vijeće ministara bih

BiH će među prvim zemljama dobiti vakcinu protiv COVID – 19, naručeno je 1.232.000 doza

12/11/2020

Za BiH iste mogućnosti za nabavku vakcine kao za sve zemlje potpisinice ugovora

Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavku vakcine kao i ostale zemlje potpisnice ugovora s Globalnim savezom za vakcine, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH povodom povećanog interesa javnosti i medija uzrokovanog pogoršanom epidemiološkom situacijom u Bosni i Hercegovini u vezi s nabavom lijekova i medicinskih sredstava za sprečavanje širenja i liječenja zarazne bolesti COVID-19.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, sukladno zakonom definiranim nadležnostima, realizira aktivnosti na nabavi zdravstvenih protumjera i vakcina. S tim u vezi, potpisan je Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za vakcine o nabavi vakcina za stanovnike BiH. Temeljem istog principa potpisan je i Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavi medicinskih protumjera. To ministarstvo je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta usuglasilo međusobna prava i obveze u svezi nabave vakcina putem mehanizma za globalni pristup cjepivu za sprečavanje COVID-19 i zajedničke javne nabave medicinskih protumjera.

– Bosna i Hercegovina se potpisivanjem ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti vakcinu protiv COVID – 19. Naručeno je 1.232.000 doza potencijalne vakcine za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 USD. Dakle, Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavu vakcina kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcine (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima vakcina i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa garantiraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI – navodi se u saopćenju.

U okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavi zdravstvenih protumjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno se realiziraju aktivnosti nabave lijeka Remedesivir.

Primjenom alokacijskog ključa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih sedmičnih stopa hospitalizacije, Evropska komisija je Bosni i Hercegovini za prvi mjesec dodijelila 1.794 od traženih 2400 ampula lijeka Remdesivir.

Ministarstvo civilnih poslova još jednom apelira na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi u nadi da će poštivanjem ovih mjera biti zaustavljeno širenje virusa. Podjednako apelira za strpljenje za nabavu vakcina potcrtavajući da je Ministarstvo civilnih poslova glede ove nabave učinilo savjesno i odgovorno sve korake za preveniranje širenja zaraze Covid – 19.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.