Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH će “nepoznatima” morati plaćati odštete?

popis stanovnistva

Prijedlog iznesen na prošlosedmičnoj sjednici Centralnog popisnog biroa (CPB), kojim je predviđeno da 121.281 osoba o kojoj trenutno postoje različita mcentralni popisni biroišljenja bude uključena u rezidentno stanovništvo, ali da za te popisnice budu prepravljeni podaci o etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovijesti i da dobiju status “nepoznato”, neprihvatljiv je za Federalni zavod za statistiku.

Kazao je to u razgovoru za “Dnevni avaz” Emir Kremić, direktor ove institucije, objašnjavajući da je taj prijedlog u suprotnosti sa Zakonom o popisu, međunarodnim preporukama, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima…

Upitan šta očekuje od ovosedmične sjednice CPB-a, koja je zakazana za 14. april, on je izrazio nadu da će se glasati o Jedinstvenom programu, koji je urađen u skladu sa zakonima i međunarodnim preporukama, s obzirom na to da je popis jedan od uvjeta za daljnji napredak BiH prema EU.

– Glasanje članova CPB za predloženi Jedinstveni program ujedno će predstavljati i njihovo opredjeljenje treba li BiH slijediti put ka EU – naglašava Kremić.

U slučaju da bude usvojen nelegalan prijedlog kojim je predviđeno prepravljanje podataka, Kremić upozorava da BiH očekuje novi veliki problem.

– U slučaju da Agencija za statistiku BiH napravi ovaj statistički presedan, to bi za BiH značilo izvjestan gubitak sudskih sporova, plaćanja novčane odštete i donošenje odluke o vraćanju takvih prava. U prilog tome govori činjenica da je Sud za ljudska prava Sloveniju proglasio odgovornom za povredu ljudskih prava i sloboda što je 1992. godine iz registra stanovništva izbrisala određeni broj građana, oko 25.000. Navedenu grešku Slovenija je ispravljala više decenija, a riječ je o oko 25.000 osoba. Koliko bi BiH trebalo da izvrši korekcije ako bi se pogreška učinila prema 121.281 osobi – pita se Kremić.