Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

BiH danas najtoplija u Evropi: Evo do kada će trajati toplotni val

vrijeme toplo
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U mnogim krajevima suša već uzima maha, a prognoze nisu optimistične jer značajnije kiše nema još barem sedam dana

Danas se možemo “pohvaliti” da je BiH najtoplija u Evropi. Sa izmjerenih 32,8°C Zenica je danas bila najtopliji grad Starog kontinenta, javlja BHmeteo.

Danas i sutra vrhunac aktuelnog toplog talasa sa temperaturama lokalno do 32°C. Između srijede i petka blaže zahlađenje uz prolazni porast naoblake, rijetko uz koju kap kiše. Za vikend ponovo ljetne temperature uz pretežno sunčano vrijeme.

Drugim riječima skoro čitava ova sedmica proći će u odlikama sušnog, pretežno sunčanog i dosta toplog vremena ukoliko zanemarimo blaže zahlađenje između srijede i petka. U mnogim krajevima suša već uzima maha, a prognoze nisu optimistične jer značajnije kiše nema još barem sedam dana.

Toplo do 15 aprila

Do 15. aprila prognozira se sunčano i toplo vrijeme, sa izuzetkom od 10. do 12. aprila kada se očekuje nešto više oblaka uz malu vjerovatnoću za kratkotrajne padavine i blagu promjenu temperaturnog režima u smislu nešto nižih vrijednosti.

Potom od 13. do 15. aprila, toplo, stabilno i sunčano vrijeme, a od 16. aprila do kraja prognoznog perioda, izgledne su česte padavine, uz temperature zraka u granicama prosječnih za ovo doba godine.

Do 16. aprila, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretaće se od 9 do 14, u Hercegovini od 11 do 16 °C, danju u Bosne i Hercegovine od 24 do 29 °C.

Od 17. aprila do kraja prognoznog perioda, očekivane temperature zraka tokom jutra kretaće se od 4 do 9 u Bosni, u Hercegovini od 7 do 12 °C, a maksimalne u Bosni do 21, u Hercegovini do 25 °C, saopšteno je iz FHMZ BiH.