Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spremna nova odluka

BiH godinama propušta bitno imenovanje za saradnju s EUROPOL-om

Foto EUROPOL

Nakon niza ustupaka RS-u, spremna nova odluka za imenovanje pripadnika MUP-a RS za oficira za vezu sa EUROPOL-om

Pred Vijećem ministara BiH ponovo će se na jednoj od narednih sjednica naći odluka o imenovanju oficira za vezu sa EUROPOL-om. Kako saznaje Fokus.ba, spremna je odluka o imenovanju Aleksandra Stjepanovića, policijskog službenika Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Piše: A. DUČIĆ

U pripremljenoj odluci stoji da se imenuje na mandat od četiri godine. Isti odluka bila je pripremljena i prije tačno godinu. No, do imenovanja oficira BiH za vezu sa EUROPOL-om nije došlo iako se BiH još 2016. godine obavezala da će to učiniti.

Naime, 31. augusta 2016. godine potpisan je operativni sporazum s EUROPOL-om a Bosna i Hercegovina od tada je trebala vrlo brzo uputiti oficira za vezu u sjedište Europola u Hagu i formirati kontakt tačku preko koje će Europol kontaktirati s tom zemljom. Kontakt tačka nakon opstrukcija MUP-a RS formirana je nekoliko godina kasnije, ali do imenovanja oficira za vezu još nije došlo.

Naime, tek nedavno je u Ministarstvu sigurnosti BiH odlučeno da će kontakt tačka s EUROPOL-om, koja je dugi niz godina bila u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH biti prebačena u Ministarstvo sigurnosti. Dakle onako kako je tražila i na tome istrajala RS. Sada se i pripadnik MUP-a RS predlaže kao oficir za vezu sa EUROPOL-om.

Kada je riječ o udovoljavanju RS-u o izmještanju kontakt tačke s EUROPOL-om, prema Zakonu o ministarstvima i drugim oganima uprave BiH, kao samostalna upravna organizacija djeluje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH te je propisano da unutar nje djeluje ured za saradnju s INTERPOL-om i EUROPOL-om. Dakle zakon je već prekršen po ovom osnovu.

Nadalje, BIH je u proteklim godinama propustila brojne benefite članstva u EUROPOL-u, a psoebno kada je riječ o borbi protiv organiziranog kriminala. S tim u vezi posebno je važno upućivanje oficira za vezu u EUROPOL, što je svih ovih godina trebao biti prioritet, budući da će BiH ne samo imati priliku koristiti alate i kapacitete EUROPOL-a borbi protiv kriminala, već i unaprijediti bilateralnu policijsku saradnju.

Zadatak oficira za vezu je olakšati razmjenu informacija između relevantnih organa država što zahtijeva pristup operativnim i administrativnim bazama podataka direktno ili putem jedinstvene tačke kontakta (SPOC) za međunarodnu policijsku saradnju.