Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH i Albanija potpisale Sporazum o pomorskom prevozu tereta

BiH

albanija-bih

Ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko potpisali su danas u Sarajevu Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o pomorskom prijevozu tereta trgovačkim brodovima.

Nakon potpisivanja dokumenta, ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko je istakao da je svrha zaključivanja predmetnog sporazuma unapređenje razvoja pomorskog prevoza, tereta trgovačkim brodovima između dvije zemlje, pri čemu se isti zasniva na principima jednakosti i uzajamne koristi.

Istakao je da se sporazumom promoviše saradnja između preduzeća, organizacija i nadležnih organa koji djeluju u oblasti pomorskog prevoza tereta trgovačkim brodovima i njihovim zemljama.

Zaključivanjem sporazuma ugovorene strane mešusobno priznaju identifikacione dokumente, pomorske i brodske knjižice, članove posade koji izdaju nadležni organi druge ugovorene strane.

“BiH ovim stvara pretpostavke za razvoj svojih brodskih kompanija i mislim da je ovo jedan od strateških sporazuma i naravno ovo će Ministarstvo i u bućnosti raditi na tome da ovi sporazumi postanu, ne mogu reći svakodnevnica, ali da sa što više zemalja sa kojima možemo potpisati ovakve i slične sporazume to i uradimo”, kazao je Jusko.

Albanski ministar vanjskih poslova je istakao da je potpisivanje ovog sporazuma dokaz svih napora uloženih do sada u unapređenju odnosa dvije zemlje, posebno ekonomskih.

“Sporazum je pogotovo nama kao Albaniji važan, jer imamo veliki izlaz na more i ovakva vrsta sporazuma je više nego dobrodošla. Vjerujem da će se ovaj sporazum realizirati na najbolji mogući način i da će izroditi nove stvari za unapređenje naših odnosa. Glavna stvar je da očekujemo da ćemo unaprijediti razvoj ekonomije obiju zemalja potpisivanjem ovog sporazuma, ali i narednih koji proisteknu iz ovoga”, rekao je Bushati.

Albanskog ministra primili su ranije i njegov bosanskohercegovački kolega Igor Crnadak, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, te članovi kolegija Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U okviru posjete albanskog ministra BiH ministri Crnadak i Bushati otvoriće Počasni generalni konzulat Republike Albanije u Sarajevu.