Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privremeno finansiranje

BiH i dalje bez budžeta za ovu godinu: Njegovo neusvajanje isključivo političke prirode

Foto: D.B./ Fokus.ba

Nakon privremenog finansiranja, ponovo privremeno. To je i za april očigledno sudbina budžeta institucija BiH, ukoliko i to bude usvojeno

Ususret 1. aprilu, vijest da je Bosna i Hercegovina i dalje bez budžeta za ovu godinu, ipak, nije prigodna šala. Niti je šala.

Iako je bilo govora o usaglašenom tekstu, pred Vijeće ministara nije stigao. U međuvremenu, ističe i odluka o privremenom finansiranju. Dok se očekuje njeno produženje, nepoznat je i dalje datum donošenja budžeta. Nameće se pitanje: da li se to, ipak, vlasti, šale sa građanima?

Nakon privremenog finansiranja, ponovo privremeno. To je i za april očigledno sudbina budžeta institucija BiH, ukoliko i to bude usvojeno. Iako je rok bio do kraja decembra, vlasti su do aprila dobacile bez usvojenog budžeta. Iz resornog ministarstva objašnjavaju da su budžetski korisnici prema instrukcijama morali popuniti svoje prijedloge finansiranja jer će budžet za ovu godinu biti veći za 40 miliona maraka, jer je u međuvremenu usvojen Globalni okvir fiskalnog bilansa. Podaci korisnika dostavljeni u februaru mjesecu.

“Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine trenutno radi na analizama zahtjeva budžetskih korisnika u skladu sa dopunom Instrukcije”, naveli su iz Ministarstva.

Sam budžet iznosi gotovo milijardu i 356 miliona maraka, a ostao je po strani jer je u fokusu mjesecima bila evropska priča BiH. Oštre su kritike iz opozicije.

“Aktuelna vlast, dakle, nije usvojila budžet institucija BiH za 2024. godinu i niko ne govori o tome. Ulazimo u april mjesec, a BiH nema redovan budžet za ovu godinu, čak ni u nacrtu ga nema u Vijeću ministara BiH”, kaže Dženan Đonlagić, delegat Kluba bošnjačkog naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH (DF).

“S obzirom na raspodjelu prikupljenih prihoda od Uprave za indirektno oporezivanje, a prošla godina je bila rekordna, skupila je 10,6 miliona maraka prihoda od građana, vjerovatno se radi i imamo problem kako raporediti novac koji se trenutno nalazi na računu i očigledno se tu radi o političkoj trgovini”, rekao je Zlatko MIletić, delegat Kluba hrvatskog naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH (ZNG).

Osim podjele novca, još jedan problem je u najavi – sve bliži lokalni izbori u BiH. Odluka o raspisivanju treba biti donijeta početkom maja.

“Ne bi valjalo nikako da se ponovo budžetom i odlukama hoće li se dati sredstva kroz budžet ili ne, dovode u pitanje izbori”, kaže Šefik Džaferović, delegat Kluba bošnjačkog naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH (SDA).

“Imat ćemo odluku o privremenom finansiranju, a nakon toga će sigurno i Vijeće ministara, odnosno ministar finansija, morati predvidjeti određena sredstva jer jasno je kako se lokalni izbori održavaju”, izjavila je Marina Pendeš, delegatkinja Kluba hrvatskog naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH (HDZBiH).

Iz SNSD-a navode da je do ovoga došlo jer partneri u državnoj vlasti ne razgovaraju. I da se ova ozbiljna priča o novcu svela na populizam.

“Budžet već kasni, hoće li još kasniti ne znam, i mi ćemo raspravljati o budžetu promptno kad dođe u Dom naroda”, rekao je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (SNSD).

“Ja kao parlamentarac jedva čekam da vidim da li unutra ima još nekih desetina miliona maraka za neke nove nabavke i neke nove zgrade”, kaže Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Stoga, zaključak se sam nameće. Neusvajanje budžeta nije finansijske već političke prirode. Od interesa politike zavisi njegovo usvajanje, a ne od stvarnih potreba budžetskih korisnika.