BiH ima najmanji procenat gojaznih osoba u Evropi

BiH

sarajevo turisti1

Bosna i Hercegovina ima najmanji procenat gojaznih osoba u Evropi, pokazuje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO).

U posljednjih nekoliko godina, Evropa se suočava sa porastom procenta pretilih osoba. Broj pretilih i gojaznih osoba porastao je za nekoliko procenata od 2010. do 2016. godine.

Ipak, Bosna i Hercegovina se nalazi na samom dnu te liste, te ima najniži procenat gojaznih osoba u Evropi, odnosno 17.9 posto.

S druge strane, Turska se nalazi na samom vrhu, te ima najveću stopu gojaznih ljudi u Evropi, sa 32.1 posto.

Od susjednih zemalja, Hrvatska prednjači sa 24.4 posto gojaznih ljudi, dok je Srbija na sredini liste sa 21.5 posto gojaznih.

Prema standardima UN-ove zdravstvene organizacije, pretilošću se smatra indeks tjelesne mase (BMI) viši od 25 posto, dok je gojaznošću smatra BMI viši od 30.

Ljekarska istraživanja pokazuju da gojaznost povećava rizik od dijabetesa, srčanih oboljenja, moždanog udara, demencije, raka, te problema sa leđima i zglobovima.

Bosna i Hercegovina, pak, u jednom negativnom segmentu prednjači u Europi, a to je konzumacija duhana.

Pretpostavka WHO-a je da 39.2 posto stanovnika BiH starijih od 15 godina konzumira duhan.

Tik smo iza Rusije u kojoj je ta cifra 39.5, dok ubjedljivo najveću stopu imaju Srbija sa 42.1 i Grčka sa 43.4 posto populacije koja puši.