Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH ima oko 50.000 lovaca, djecu u svoje redove učlanjuju i po rođenju

lovci

Prema podacima i procjenama Saveza lovačkih organizacija u BiH, u Federaciji BiH djeluje oko 30.000 lovaca, a u RS-u i Distriktu Brčko oko 20.000.

Predsjednik ovog saveza Salem Alihodžić u razgovoru za Fokus.ba istakao je da je sve veći interes mladih za lov te da u Federaciji BiH svake godine u lovačka društva bude primljeno oko 1.000 mladih lovaca

“Mladih je puno u lovačkim redovima. Dosta je česta porodična tradicija u kojoj se nasljednici u lovačke redove učlanjuju sa pet ili šest godina života, a ima slučajeva i po samom rođenju. Ovdje je potrebno istaći da se punopravan član lovačkog društva postaje sa 18 godina života kada se može položiti lovački ispit i steći pravo na nošenje lovačkog oružja”, kazao je Alihodžić za Fokus.ba.

Zakonom o lovstvu u Federaciji BiH, a na sličan način i zakonskom regulativom u RS-u, uz određene evropske konvencije i direktive, definisane su životinje, odnosno divljač koja je zaštičena za lov, kao i ona kojom se gospodari i koja je dozvoljena za lovljenje.

“Planovima o gospodarenju lovištem, koje odobravaju državni organi, odnosno nadležna kantonalna ministarstva u Federaciji, se definiše koje vrste se love i u kojem periodu. Postoji veći broj divljači koju je u skladu sa Zakonom o lovstvu dozvoljeno loviti u određenom vremenskom periodu, što je opet uređeno posebnim podzakonskim aktom – kalendarom lova”, pojasnio je Alihodžić.

Posebno je naglasio da je sigurnost u ovoj oblasti od velike važnosti, te da postoji niz mjera koje je potrebno preduzeti prije početka lova.

“Za sigurnost i ljudi i imovine, kao i divljači, sem Zakona o lovstvu kojim su definisane određene mjere sigurnosti, postoji i određen broj pravilnika kojima je uređeno samo izvršenje lova i sigurnosne mjere od ulaska u lovište, načina upotrebe oružja, načina upotrebe lovnih pasa i niza drugih mjera kao što je obilježavanje učesnika u grupnom lovu, sa posebnim vidljivim oznakama na odjeći itd.”, zaključio je Alihodžić.