Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

The Daily Star: UN zaboravio šta je obećao u BiH

UN bosna

Nakon sramote koju su doživjeli u BiH gdje su dozvolili ubistva u sigurnosnim zonama, UN nije smio dozvoliti dešavanja u Mijanmaru, navodi se u opsežnoj analizi djelovanja i greški UN-a koja je objavljena u listu The Daily Star.

“Velike zemlje su od UN-a napravile neefikasnu organizaciju. To je danas platforma na kojoj se samo priča, a ne poduzimaju se nikakve konkretne akcije. Svijet je 1995. godine samo posmatrao ubistva više hiljada muškarca i dječaka u Srebrenici. Čak i prije ove tragedije, tokom 1992. i 1993 .godine, UN je izdao rekordnih 47 rezolucija i odasalo 42 saopštenja. No, masakr u Srebrenici se ipak desio 1995. godine, jer se brojne zemlje nisu mogle dogovoriti kakve korake treba poduzeti”, istaknuto je u ovoj analizi.

Tadašnji generalni sekretar UN-a Kofi Annan izjavio je da će “tragedija u Srebrenici progoniti historiju čovječanstva zauvijek”. Tokom 1999. godine on je obećao da nacionalne granice više neće zaštititi lidere koji zloupotrebljavaju vlast.

“No, iako je svijet smatrao da se dešavanja u BiH nikada više neće ponoviti, Mijanmar je donio jedno novo buđenje. Jasno je da je svijet zaboravio svoje obećanje dato osnivanjem Međunarodnog suda pravde u Hagu. Zemlje koje su imale moć da zaustave genocid u Mijanmaru nisu pomakle ni jednim prstom. Očekivalo se da će UN pod vodstvom Antonija Guterresa izaći iz svojih birokratskih okvira, ali čak se i on pokazao bespomoćan”, navodi se u analizi Daily Stara.

UN danas ima brojne slabosti i sve više se nameće potreba za reformama unutar ove organizacije.

“Tako bi se spriječili budući genocidi u svijetu. Jedan od načina je zaustaviti mogućnost veta u slučajevima genocida”, zaključeno je u analizi ovog lista.