“BiH ima problem sa karcinomom kože”

dermatologija-pregled-melanom

Udruženje za prevenciju i borbu protiv raka kože „Melanoma u BiH“, zajedno sa partnerima, povodom obilježavanja Evropskih dana borbe protiv raka kože i negativnog uticaja UV zračenja obavljat će besplatne preglede za građane koji će se provoditi u zdravstvenim ustanovama širom BiH kao i na javnim mjestima.

Moto ovogodišnje kampanje je “Bosna i Hercegovima ima problem sa karcinomom kože”.

Ekspertna grupa dermatologa za ranu dijagnostiku melanoma sa najavljuje besplatne preglede mladeža i lezija sumnjivih na karcinom kože za sve zainteresovane 2. juna na platou ispred SCC-a od 11.00 do 16.00 sati i 6. juna na Klinici za kožne i spolne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) od 09.00 do 13.00 sati.

Euromelanoma, javnozdravstvena preventivna kampanja koju organiziraju dermatolozi u 31 zemlji Evrope, zajedno sa partnerima, pokreće inicijativu u cilju osvješćivanja javnosti o karcinomu kože i lakom i besplatnom načinu otkrivanja sumnjivih lezija u najranijem stadiju.

Zbog sve većeg broja slučajeva potencijalno po život opasnih karcinoma kože kampanja je fokusirana na važnost rane dijagnoze osobito melanoma kao najagresivnijeg karcinoma u humanoj patologiji. Kampanju u isto vrijeme radi 31 zemlja Evrope.

Za sve informacije o kampanji u ostalim gradovima besplatnih pregleda kao i različitim tipovima kožnih lezija, te kako ih prepoznati posjetite web-stranicu organizacije Euromelanoma www.euromelanoma.org (klikom na Bosnia).

Članovi Ekspertne grupe su Mr. sci. dr. Hana Helppikangas , predsjednica Euromelanoma za BIH, Mr. sci. dr. Mersiha Krupalija – Fazlić, Prim. dr. Almira Selmanagić, Dr. Samra Šoškić, Mr. sci. dr. Tamara Jovović Sadiković, Dr. Kerim Alendar, Dr. Mediha Hasić-Mujanović, Dr. Hana Smajlović, Dr. Selma Poparić, Dr. Haris Varupa i Dr Elma Ajdinović.