Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH je euromediteranska država i ključna zemlja za stabilnost i mir u regiji

ibrahim-spahic

Predsjednik Građanske demokratske stranke Bosne i Hercegovine (GDSBiH) Ibrahim Spahić istakao je da BiH, kao euromediteranska država i punopravna članica svih relevantnih međunarodnih saveza i inicijativa u svijetu, ima obavezu i pravo da traži od susjeda poštivanje njene nezavisnosti i suvereniteta, jednako kao što BiH poštuje ista prava svojih susjeda.

GDSBiH u svom Programu međunarodne saradnje posebno definira važnost euroatlantskih integracija i izgradnje dobrosusjedskih odnosa u skladu s međunarodnim pravom država članica Ujedinjenih nacija (UN).

Podsjećaju da je GDSBiH bila nosilac izrade Rezolucije Parlamentarne skupštine BiH o odnosima BiH i susjednih država te smatraju da je vrijeme da se na zajedničkoj sjednici Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje je i usvojena u vrijeme Pakta o stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, razmatra njeno ostvarivanje u kontekstu aktuenih zbivanja u regionu.

Napominju da dobri susjedi poštuju međunarodno pravo i ugovore o međusobnom priznavanju i ravnopravnosti, sarađuju i ne vode ratove, poštuju konvencije o ljudskim pravima i slobodama i ne dovode u pitanje opstanak i razvoj susjeda.

Također, ne miješaju se u unutrašnje stvari drugih država i ne ugrožavaju samostalan i slobodan razvoj, sigurnost i mir građana.

– Nadležni državni organi BiH treba da preduzmu sve radnje na zaštiti interesa BiH, bilo da je riječ o pravu na slobodan pristup moru ili drugim oblicima ugrožavanja našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta – tvrde iz ove stranke.

Istovremeno, GDSBiH smatra da nisu dobronamjerne izjave i postupci u kojima se želi uslovljavati dinamika pristupanja BiH Evropskoj uniji i NATO-u.

GDS ističe da je posebno štetna retorika istorijski poraženih politika, kao i slovu i duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma, bilo da se radi o imenu jezika ili pravu na povratak, posao i obrazovanje te zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

– Trebalo bi svima u BiH i u međunarodnoj zajednici, a naročito susjedima, biti jasno da BiH kao izrazito euromediteranska zemlja, s civilizacijskom baštinom koja afirmira jedinstvo kulturnih različitosti, opstaje kroz vijekove kao snažna inspiracija za povratak istinskim vrijednostima modernog svijeta – saopćeno je iz GDS-a BiH.