Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH još nema centralnu bazu zabilježenih slučajeva diskriminacije (FOTO)

img_7356

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine još uvijek nije uspostavilo centralnu bazu podataka o diskriminaciji, što suštinski znači da BiH nije u mogućnosti pratiti trendove i djelovati sistematski na suzbijanju diskriminacije, istaknuto je na današnjoj press-konferenciji Medicentra u Sarajevu povodom promocije izvještaja “Kvadratura antidiskriminacijskog trougla u BiH: Zakonski okvir, politike i prakse 2012-2016”.

Centar za društvena istraživanja Analitika izradio je ovaj izvještaj, a direktor ovog centra Edin Hodžić istakao je da, kada je riječ o diskriminaciji, na nivou pravne norme u BiH sve dobro funkcioniše.

“Međutim, nedostaje političke podrške efektnoj implementaciji Zakona o zabrani diskriminacije. Također, finansijska sredstva koje država izdvaja za finansiranje institucije ombudsmana smanjuju se iz  godine u godinu“, upozorio je Hodžić.

Izvještaj koji je predstavljen danas ukazuje na to da još uvijek postoji niz izazova i prepreka u primjeni zakonskog okvira koji bi trebao da osigura adekvatnu zaštitu svim građanima.

Izvještaj naglašava i da se institucija Ombudsmana, kao centralna institucija za zaštitu građana u slučajevima diskriminacije, nije do sada dokazala kao instanca koja može u potpunosti zaštititi prava žrtava diskriminacije. Preporuke Ombudsmana često se ignorišu.

“Jedan od najvećih problema je što do danas nemamo centralnu bazu zabilježenih slučajeva diskriminacije i stoga ne možemo sistematski pratiti ovu pojavu. Ovo je drugi izvještaj po redu, a jedan od ključnih zaključaka je da se malo toga promijenilo“, izjavila je izvršna direktorica Mediacentra Ines Bamburać-Alibašić.