Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH modernizuje sistem automatske identifikacije putem otisaka

BiH

Potpisivanje memoranduma AFIS1

Bosna i Hercegovina modernizuje sistem automatske identifikacije putem otisaka prstiju i dlanova AFIS/APIS, koji će obezbjediti efikasniji rad i saradnju sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini.

Također, uspostavljanjem novog AFIS-a, BiH usklađuje sistem sa zemljama EU koji ima mogućnost međunarodne razmjene podataka i jačanje prekogranične saradnje, posebno u suzbijanju terorizma i prekograničnog kriminala.

Korisnici AFIS sistema su Državna agancija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, policija Brčko distrikta BiH i deset kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova, čiji predstavnici su danas u Sarajevu potpisali memorandum kojim se utvrđuje buduća saradnja. Ministarstvo sigurnosti BiH je vlasnik
sistema i pružat će podršku nadležnim policijskim agencijama kroz smještaj i održavanje servera.

Ovim činom ispunjen je i preduslov za nabavku opreme za AFIS sistem vrijednog sedam miliona KM iz IPA programa pomoći EU.

Ministar Dragan Mektić je istakao da će se kroz stvaranje jedinstvene zbirke spornih tragova i otisaka prstiju i dlanova značajno povećati obim i efikasnost u otkrivanju krivičnih dijela u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je snažan alat u rukama policije koji će biti od velike pomoći za otkrivanje i rasvjetljavanje krivičnih dijela”, kazao je Mektić.