BiH

konzul BiH u Frankfurtu

BiH na “crvenoj listi”, njemački organi neće tako lako dozvoliti ulazak naših državljana

20/06/2020

Njemački organi neće tako lako dozvoliti ulazak naših državljana, sada kada smo dospjeli na listu koja nije baš za primjer

Uzastopni rast oboljelih od virusa korona posljednjih dana stavio je BiH na “crvenu listu” nekoliko evropskih zemalja koje su pooštrile mjere za ulazak naših državljana, a nedisciplina domaćeg stanovništva smatra se glavnim krivcem za pogoršanje epidemiloške situacije.

Putnici iz BiH koji ulaze u Sloveniju od petka ponovo moraju imati negativan test na “kovid 19”, ne stariji od tri dana i obavezno obavljen u nekoj od članica EU ili pri ulasku moraju u obavezan karantin 14 dana.

Sličan potez povukla je i Crna Gora koja građanima BiH ne dopušta da stupe na njenu teritoriju bez negativnog PCR testa starog najviše 48 sati, a generalni konzul BiH u Frankfurtu u Njemačkoj Lučiano Kaluža za “Glas Srpske” kaže da je nakon pogoršanja epidemiološke situacije i njemački “Robert Koh institut” stavio BiH na listu rizičnih zemalja.

– Državljani BiH ni do sada nisu mogli dolaziti turistički u Njemačku, a to ne mogu ni dalje. Naši državljani koji imaju već ranije riješen boravak u Njemačkoj, mogu bez problema da putuju unutar zemalja Šengena, što znači da mogu ući u Njemačku s tim što im je obavezan karantin u trajanju od 14 dana – rekao je Kaluža.

Dodao je da njemački organi neće tako lako dozvoliti ulazak naših državljana, sada kada smo dospjeli na listu koja nije baš za primjer.

– Od poboljšanja situacije će zavisiti otvaranje granica. Naši državljani sve informacije o putovanju u Njemačku mogu pronaći na internet stranici Ambasade Njemačke u Sarajevu – kazao je Kaluža.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.