Milion KM iz budžeta

BiH nakon tri godine i nula posto uspjeha proširuje komisiju za Trgovsku goru?!

20.12.2021., Trgovska gora (HR) i Novi Grad (BiH) - Trgovska gora je vec tjednima u fokusu odnosa izmedju BiH i Hrvatske zbog planova Hrvatske da radioaktivni otpad iz NE Krsko kroz nekoliko godina pocne skladistiti u ovoj bivsoj vojarni nadomak granice sa BiH i rijekom Unom. Ekipa Pixsella obisla je Trgovsku goru i skladista gdje su planirana odlaganja ovog otpada, kao i Novi Grad u BiH gdje su nam sagovornici bili gradjani ovog BH gradića, Aleksandar Jankovic, advokat, i Mario Crnkovic, eko aktivista iz NGO Green Team. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Foto: Pixsell

Ekspertni tim od 22 proširuju za novih 13 osoba. Timu će za troškove putovanja i smještaj trebati milion KM iz budžeta. Hrvatska neometano radi na formiranju nuklearnog odlagališta na granici s BiH

Nakon više od tri godine od kada je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o formiranju ekspertnog tima za slućaj odlagališta radioaktivnog otpada „Trgovska gora“, kako saznaje Fokus, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložilo je proširenje ovog tima i to za 13 osoba!

Za ovu svrhu, odnosno za potrebe troškova prevoza članova grupe, zatim smještaja, eventualnog organizovanja okruglih stolova, Ministarstvo na čelu sa Stašom Košarcem predlaže da se iz budžeta u 2024. godini izdvoji milion KM!

Pri tome je navedeno da je iz budžeta u ovoj godini već izdvojeno pola miliona KM.

Faksimil Odluke o timu za Trgovsku goru

„Opravdana potreba“

Pri tome je Bosna i Hercegovina u diplomatskim i svakim drugim aktivnostima, kada je riječ o sprječavanju Hrvatske da na pomenutoj lokaciji na granici s našom državom napravi nuklearno odlagalište, objektivno rečeno, postigla nula posto! I to nakon tri godine „pravne borbe“.

Pomenutim prijedlogom odluke, ekspertni tim, između ostalog, proširuje se sa Borislavom Bojićem, savjetnikom Staše Košarca, zatim sa Milicom Đorđević, Tihomirom Predić, Snježanom Cvijić Amulić, Darkom Borojevićem, Alojzom Filipovićem, Đenanom Vukotićem, Damirom Behlulovićem, Almirom Biejdićem, Amrom Krehić, Merimom Trako, te Ajlom Rizvanbegović-Rizvanović.

Ekspertni tim

U obrazloženju je navedeno kako su članovi Ekspertnog, kao i Pravnog tima koji je također formiran u oktobru 2020. godine na sastanku 24. jula zaključili da postoji opravdana potreba za proširenje tima „uzimajući u obzir potrebu za koordinacijom između oba time, te Koordinacijskog tijela“.

Inače, navedeni timovi, koji su formirani u 2020. godini već su brojali po 22 odnosno po sedam članova. Košarac je još u januaru 2021. godine najavio da će BiH tražiti pravnu zaštitu ukoliko Hrvatska nastavi potencirati izgradnju odlagališta.

Hrvatska do danas neometano radi na osiguravanja uvjeta za navedeno odlagalište, dok vlasti BiH ništa ne čine na podnošenju tužbe. Spomenuti savjetnik Košarca je ljetos izjavio da za tako nešto, ipak, nema pravnog osnova.

Ugroženo 13 općina

Potrebno je naglasiti da će od posljedica odlaganja nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori biti ugroženo zdravlja stanovnika u 13 općina u BiH u slivu rijeke Une, odnosno riječ je o 222.319 stanovnika koji žive na tom području.

U međuvremenu je, prema posljednjim informacijama iz Hrvatske, počelo geodetsko snimanje lokacije na Trgovskoj gori za smještaj centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada radi pripreme idejnog i glavnog projekta, te dobijanja lokacijske i građevinske dozvole.