Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TI BiH

BiH nikad dalje od evropskog puta, vlast i dalje blokira borbu protiv korupcije

dom naroda – izetbegovic – spiric – covic – pixsell

Iz ove asocijacije podsjećaju da za godinu dana nije napravljen nikakav napredak, a “Dom naroda PSBiH na nedavno održanoj sjednici spriječio je usvajanje nekoliko važnih zakona koji bi osigurali prevenciju korupcije i borbu protiv organizovanog kriminala, za šta ne postoji nikakvo opravdanje”

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) objavio je prošle godine analizu provođenja neophodnih reformi, koja pokazuje da je BiH uspjela samo da formira Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, te da je to jedini ispunjeni prioritet na evropskom putu.

– Prije tačno tri godine Evropska unija postavila je pred Bosnu i Hercegovinu 14 prioriteta koje mora ispuniti kako bi dobila kandidatski status, a do danas u cijelosti ispunjen je samo jedan, dok vlast i dalje blokira usvajanje ključnih zakona koji bi omogućili borbu protiv korupcije – navodi TIBiH u saopćenju za javnost.

Iz ove asocijacije podsjećaju da za godinu dana nije napravljen nikakav napredak, a “Dom naroda PSBiH na nedavno održanoj sjednici spriječio je usvajanje nekoliko važnih zakona koji bi osigurali prevenciju korupcije i borbu protiv organizovanog kriminala, za šta ne postoji nikakvo opravdanje”.

– Od važnijih pokušaja provođenja ovih reformi treba izdvojiti to da je Predstavnički dom PSBiH dva puta uspio da usvoji zakon koji reguliše oblast sukoba interesa usklađen s međunarodnim standardima, ali je ova važna reforma oba puta zaustavljena u Domu naroda, gdje se opstruira i usvajanje Zakon o javnim nabavkama i izmjena Zakona o VSTV koji su preduslov za sistemsku reformu pravosuđa – upozoravaju iz TIBiH.

Kako nadalje navode, umjesto reforme, Republika Srpska ušla je u proces donošenja vlastitog zakona o VSTS-u čime je napravljen korak ka potpunom urušavanju pravnog poretka.

– U protekloj godini u kojoj BiH nije provodila ni jednu od ovih reformi, nizale su se milionske afere u javnim nabavkama koje pravosuđe nije procesuiralo, a TIBiH je identifikovao preko 300 važnih funkcionera koji se direktno ili indirektno nalaze u sukobu interesa. Zbog potpune blokade u Federaciji BiH nije usvojen Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije, dok katastrofalna primjena ovih zakona na drugim nivoima nije zaustavila progon ljudi koji se odluče da prijave korupciju – navodi se.

Iz TIBiH, također, upozoravaju kako je, umjesto ispunjavanja prioriteta EU koji se odnosi na osiguranje izbornog integriteta, u BiH dovedeno u pitanje i samo održavanje izbora, čime akteri najnovijih blokada polako ulaze u sferu krivične odgovornosti.

Istovremeno, ističu kako BiH u izborni proces ulazi bez budžeta za održavanje izbora i “s jednim od najlošijih zakona u okruženju, posebno u pogledu sprečavanja izbornih prevara i zloupotrebe javnih resursa”.

– Kako već imamo najave podjele novca pred izbore i indirektne kupovine glasova, jasno je da suštinske reforme nisu u interesu ključnim donosiocima odluka. Vladajuće političke stranke potrošile su vrijeme na pokušaje rješavanja ustavnih pitanja i očuvanja vlastite kontrole nad izbornim procesom, dok su izmjene koje bi spriječile krađu glasova, manipulaciju biračkim odborima i nezakonito finansiranje političkih partija ostale po strani – navode iz TIBiH.

Usto, napominju kako je svega pet prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije realizovano parcijalno ili se počelo ispunjavati, a uglavnom se radi o tehničkim pitanjima, a ne suštinskoj reformi koja bi ubrzala evropski put.

– Bez obzira što je velika većina političkih aktera opredijeljena za evropske integracije, sve ono što se dešavalo u protekle tri godine jasno pokazuje da je ključni cilj vladajućih elita opstrukcija ovih reformi, očuvanje poluga moći i postojećeg stanja rasprostranjene korupcije – navodi se u saopćenju.