bogat program

BiH obilježava svoj prvi Dan Evrope kao kandidat za EU

EU-bih

Dan Evrope simbolično obilježava trenutak kada je 9. maja 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman najavio plan da rat u Evropi učini ne samo nezamislivim, već i materijalno nemogućim kroz blisku integraciju evropskih ekonomija

Bosna i Hercegovina će u maju obilježiti svoj prvi Dan Evrope kao država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Dan Evrope bit će obilježen širom BiH programom događaja u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Brčkom, Travniku i Jajcu.

-Zajedno slavimo bogatstvo kulture, tradicije, naslijeđa našeg kontinenta, kao i zajedničke ciljeve ka unapređenju kvalitete života građana širom Evrope – poručuju iz Delegacije EU u BiH.

Kako je najavljeno, u Sarajevu će se proslava odvijati ispred zgrade Vječne vatre, u kojoj je smješten Europe House – novi centar EU – mjesto okupljanja gdje će javnost imati priliku učestvovati u brojnim događajima i informisati se o aktivnostima EU.

Ispred Europe House 9. maja će nastupiti šaroliki niz mladih, talentovanih bh. umjetnika, među kojima su Zoster, Helem Nejse, Lela i Laka, Marija Šestić, Aida Aršić Mušanović i Nedim Bašić.

Europe House bit će otvoren za javnost u junu 2023. godine.

Nakon javnog takmičenja, izabran je vizuelni identitet i slogan Europe House. Pobjednički logotip osmislila je Ajša Beširević iz Sarajeva, dok je pobjednički slogan “Stvaramo zajedno“ Ane Lukende iz Ljubuškog.

Dani evropskog filma održat će se u kinu Meeting point od 10. do 19. maja. Dane filma otvorit će projekcija švedskog filma Hladni slučaj (2019). Švedska trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije.

Nakon događaja u Sarajevu, aktivnosti povodom Dana Evrope 2023. se nastavljaju u Travniku i Jajcu gdje će se proslavljati postignuća mladih, civilnog društva i poduzetnika, a koncert klasične muzike će se održati na travničkoj tvrđavi 11. maja.

U Banjoj Luci će 13. maja, povodom obilježavanja Dana Evrope i Evropske noći muzeja, biti održan koncert ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, na kojem će nastupiti Konstrakta i Zemlja Gruva i Letu Štuke.

Za najmlađe će se organizovati potraga za blagom u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Brčkom, kako bi mladi avanturisti mogli istraživati bogatstvo prirodnih ljepota BiH i učiti nove zanimljivosti. U Tuzli i Mostaru održat će se događaji Eurovisionaries, kviz o Evropskoj uniji kao i karaoke.

Na kraju, kao tradicionalni, značajan znak solidarnosti, jedinstva i zajedništva, objekti kulturne baštine u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Brčkom, Travniku i Jajcu bit će 9. maja osvijetljeni zastavom Evropske unije.

Dan Evrope simbolično obilježava trenutak kada je 9. maja 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman najavio plan da rat u Evropi učini ne samo nezamislivim, već i materijalno nemogućim kroz blisku integraciju evropskih ekonomija.

Taj mirovni projekt postaje Evropska unija, i u tom kontekstu, osiguravanje da zapadni Balkan postane dio Evropske unije ima poseban značaj.

EU