Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH od Kraljevine Belgije zvanično preuzela predsjedavanje Vijećem Evrope

crnadak vijece evrope

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak danas je na 125. sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope (VE), koji je održan u Briselu, preuzeo predsjedavanje Komitetom ministara VE, čime je BiH od Kraljevine Belgije zvanično preuzela šestomjesečno predsjedavanje ovim vijećem.

crnadak vijece evrope1

Ceremonija preuzimanja predsjedavanja Komitetom ministara VE održana je u drugom dijelu ministarskog sastanka, kojem su prethodili generalna debata ministara vanjskih poslova 47 država članica VE i neformalni radni ručak.

[pull_quote_center]Tokom ministarskog sastanka, Crnadak, ministar vanjskih poslova Belgije Didier Reynders i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland potpisali su “Zajedničku izjavu o borbi protiv terorizma”[/pull_quote_center]

Crnadak je u uvodnom govoru istaknuo da je BiH, koja je relativno mlada članica VE, počašćena prilikom da predsjedava tako važnom organizacijom, ali i odlučna u namjeri da uspješno ispuni obaveze i učini sve kako bi bosanskohercegovačko predsjedavanje bilo upamćeno kao uspješno.

Naglasio je da će BiH nastaviti da, kao i njene prethodnice, Republika Azerbejdžan i Kraljevina Belgija, ulaže maksimum napora u mirno razrješenje kriza kojima su Evropa i njeno okruženje pogođeni, fokusirajući se na promociju i zaštitu ljudskih prava, s posebnim naglaskom na zaštitu prava ranjivih grupa.

Potom je predstavio prioritete i program bh. predsjedavanja. Istaknuo je da će glavni prioriteti BiH, između ostalih, biti Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja na ženama u porodici, Evropska konvencija o kulturi i aktivnosti VE u oblasti kulture kroz Evropski filmski fond, Politika VE prema susjednim regionima, itd.

crnadak vijece evrope2

Naglasio je da će istovremeno predsjedavanje BiH Komitetom ministara VE i predsjedavanje Republike Srbije OSCE-om u 2015. godini biti iskorišteno za podizanje saradnje VE i OSCE-a na veći nivo, kao i za jačanje saradnje dvije susjedske zemlje te da će BiH nastaviti pružati podršku reformi VE.

Tokom generalne debate, Crnadak je, između ostalog, izrazio podršku BiH poštivanju temeljnih principa na kojim počiva VE, a to su demokratija, ljudska prava i vladavina prava. Također je izrazio podršku BiH usvajanju dokumenata VE koji za cilj imaju jačanje borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma.

Tokom ministarskog sastanka, Crnadak, ministar vanjskih poslova Belgije Didier Reynders i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland potpisali su “Zajedničku izjavu o borbi protiv terorizma”.

crnadak vijece evrope3

Zasjedanju Komiteta ministara VE prethodio je neformalni sastanak tzv. Petorke, na kojem su učestvovali Crnadak, u svojstvu dolazećeg predsjedavajućeg Komiteta ministara VE, Reynders u svojstvu odlazećeg predsjedavajućeg ovog komiteta, ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, u svojstvu predsjedavajućeg OSCE-a, te generalni sekretari Vijeća Evrope i OSCE-a, Thorbjørn Jagland i Lamberto Zannier.

Sastanak je bio prilika da se izrazi afirmativna podrška predsjedavanju BiH Komitetom ministara i predsjedavanju Republike Srbije OSCE-om te istaknu najznačajni izazovi sa kojim će se dvije organizacije susretati u narednim mjesecima, saopćeno je iz MVPBiH.