Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lider “Sinn Feina” Gerry Adams prvi put s članom kraljevske porodice

adams charles

Princ Charles, nasljednik britanske krune, susreo se u utorak prvi put s liderom Sinn Feina Geryjem Adamsom prilikom posjete Irskoj.

Susret na univerzitetu Galway obilježava novu etapu u okviru primjene mirovnog sporazuma koji je 1998. godine okončao decenije sukoba u Sjevernoj Irskoj.

Kraljica Elizabeta II je 2012. godine stisnula ruku Martinu McGuinessu, bivšem zapovjedniku IRA-e (Irska republikanska armija) i dopremijeru Sjeverne irske u Belfastu, što se smatra historijskim potezom.

Ovo je prvi put da se pripadnik Sinn Feina susreo s jednim članom kraljevske porodice u Irskoj, gdje je princ Charles u dvodnevnioj posjeti poslije koje u četvrtak odlazi u Sjevernu Irsku.

Princ u cilju “mira i pomirenja” odlazi u srijedu u Mullaghmore, na zapadnu irsku obalu, gdje je njegov predak Lord Mountbatten, posljednji vicekralj u Britanskoj Indiji, ubijen 1979. godine u eksploziji IRA-ine bombe.

Ovo je prvi put da jedan član kraljevske porodice odlazi na to mjesto nakon atentata u kojem je poginula i jedna od lordovih unuka i jedan irski dječak.

Gery Adams je davno izrazio “žaljenje” zbog ovog atentata.

Sinn Fein se bori za ujedinjenje Irske demokratskim putem, dok se IRA u prošlosti borila s oružjem u rukama.